OBRAZEM: V Krásné Lípě odhalili opravený pomník lva. Připomíná oběti polního tažení
Zdroj: www.krasnalipa.cz
Zajímavosti

Krásná Lípa - V sobotu 29. srpna 2020 proběhlo v Krásné Lípě slavnostní odhalení opraveného pomníku Lva připomínající zemřelé občany v polním tažení v roce 1859 proti armádě Sardinsko-piemontského království a v roce 1866 proti Pruskému království.

Program začal přednesem písně Čechy krásné, Čechy mé od Krásnolipského komorního sboru. Hraná scénka rumburského divadla Hraničář, z. s. vztahující se k roku 1870, tedy do doby doručení povyšujícího dekretu, volně navazovala na uvítání císaře Františka Josefa I. s císařovnou Alžbětou. Následoval projev současného starosty města Jana Koláře a předsedy Komitétu 1866 M. Suchého. Látkové zahalení části kamenného podstavce Lva bylo odstraněno p. Kolářem a prezidentem polského města Żyrardowa p. Lucyanem Krzysztofem Chrzanowskim a před všemi přítomnými se opravený pomník ukázal v celé své kráse, jako v době svého vzniku v roce 1908.

2109levkz2

Zdroj: www.krasnalipa.cz

Na kamenném podstavci byla znovu umístěna deska související s 60. výročím vlády císaře Františka Josefa I. a Carlem Dittrichem, čestným členem Vojenského veteránského spolku v Krásné Lípě, a deska se jmény padlých vojáků u Solferina v roce 1859 a u Jičína a Hradce Králové v roce 1866. Čelní stranu podstavce opět ozdobil medailon císaře. Všechny tyto části byly vyrobeny z umělé hmoty na bázi pryskyřice. Generální vikář litoměřické diecéze Martin Davídek s krásnolipským farářem Antonínem Sedlákem provedli žehnání a stejně tak v sousedství umístěného nového praporu Krásné Lípy. Po salvě a přednesení písně Kde domov můj následovalo předání darů městu Krásná Lípa ze strany Komitétu 1866 jako poděkování za provedenou opravu. Ovšem nebylo to jediné předávání darů a tentokráte byli obdarování zúčastnění vojáci a dobově oblečené dámy. Všichni dostali pamětní minci, kterou nechala vyrobit Krásná Lípa u firmy Zinako, s. r. o., Valašské Meziříčí. Lícní stranu zdobí pomník s německým textem, vycházející z originální medaile z roku 1908, a doplněný rokem 1859 a 1866. Rubovou stranu vytváří text: 150. výročí povýšení Krásné Lípy na město, lipový list a letopočet 1870 - 2020.

2109levkz3

Zdroj: www.krasnalipa.cz

Posledním bodem se stalo vysazení stromu česko-polského partnerství, které provedl p. J. Kolář a p. L. K. Chrzanowski. Poblíž pomníku instalovalo město informační tabuli s českým a německým textem. Celá akce proběhla v rámci dvoudenních oslav 150. výročí povýšení Krásné Lípy na město. Uvedenému odhalení předcházela oprava kamenného podstavce a obrubníků, kterou od května do srpna uskutečnil restaurátor BcA. Miloš Kubišta z Krásné Lípy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru