metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 12 °C

Úterý 16. dubna 2024. Svátek má Irena

Vůně trávy, potřetí v Lucerně

  11:58
Nejstarší česká reggae kapela Švihadlo vydala na jaře nové album Vůně trávy. Jenže pozor. Po návratu z Jamajky musela odsunout březnový křest kvůli koronaviru. A pak podruhé. Třetí termín je naplánovaný na středu 23. září do pražského Lucerna Music Baru. „Naštěstí nás hudba neživí. Byli jsme jen smutní, že nemůžeme hrát,“ říká šedesátiletý frontman Petr Šturma. Žije v Mladé Boleslavi, pracuje jako stavební projektant se zaměřením na požární bezpečnost.
Petr Šturma z kapely Švihadlo | foto: ArchivMetro.cz

Píseň Vůně trávy, podle které se jmenuje album, prý není o marihuaně?
Napsal jsem ji na poslední chvíli a opravdu není o hulení. V jednom časopisu jsem četl rozhovor s fotografkou původem z Vietnamu, jejíž jméno znamená v překladu Vůně trávy. Moc se mi to líbilo, vzpomněl jsem si na své cyklistické toulky deltou Mekongu, a vznikla písnička. O vodě, která teče pomalu, ale nikdo ji nezastaví. O trávě, která nejde úplně zašlapat.

Na novém albu se trochu vypořádáváte i s tuzemskými politiky.
Ano, v písni Trapná lež. Vyrůstal jsem za těžkého socialismu, pak jsme chvíli zažívali krásu v devadesátých letech po osvobození, a teď mám pocit, že zase sklouzáváme do humusu. Zase se musíme stydět za naše politiky, kdy už je tady opět rozdělení na „my“ a „oni“, kdy si „oni“ dělají, co chtějí – často lžou, jako to bylo za komunistů. Zatím o tom ještě můžeme mluvit nahlas. Zatím. Ale stejně je to hrozně na prd.

Švihadlo

  • Kapela hraje reggae už úctyhodných 37 let.
  • 1983 – v tomto roce vznikla v Mladé Boleslavi.
  • 900 tisíc – přibližně tolik zhlédnutí na YouTube má skladba Zelený list.
  • Jedenáct – tolik písní je na nové desce, k songu Krouhej vznikl i videoklip, který je na YouTube.

Jste vášnivý cyklista a máte už na kole projeté desítky zemí na mnoha kontinentech.
To jo. Každý rok jezdíme do světa s kamarádem Karlem, který má v Plzni klub Zach’s pub, kde často hrajeme. Zamíříme spolu vždy v únoru na tři týdny do tepla a tam jezdíme na kole. Projeli jsme od Jamajky, Kostariky, Kolumbie, Mexika třeba i Nepál, Indii nebo Tanzánii. Kola si vždy vozíme svoje, horská.

V novém songu Livingstone, což je jméno známého cestovatele, jste zúročil své africké putování?
Text jsem ve skutečnosti napsal v Indii. Vypořádávám se v něm se svým vztahem k víře. Nejsem totiž věřící, a když jezdím do zemí, kde lidé v něco věří, tak jim někdy i závidím. Mají se v těžkostech o co opřít. My se třeba zlobíme, rozčilujeme, trápíme, a oni jen klidně řeknou – tak to asi má být.

A proč Livingstone?
Vždycky píšu texty až na hudbu a dává mi hodně práce, aby slabiky vycházely do melodie. Prostě mě to napadlo. Nehodil se mi tam třeba Emil Holub – hudebně, ani tematicky. David Livingstone byl nejen cestovatel, ale i misionář.

Album vyšlo po devíti letech, proč taková pauza?
Naše alba vždy vznikají dlouho. Nejsem schopný vychrlit písničky za rok tak, aby měly smysl. Jsem jediný autor a jako stavební projektant a otec jsem i dost časově vytížený. 

Myslel jsem, že už máte dospělé děti?
Nejstaršímu synovi je sice čtyřicet, ale nejmladšímu teprve čtyři roky. Celkem mám pět dětí. 

Autor:

Hlavní zprávy

„Teď můžeme určovat trendy a překvapit. To, co jsme už vydali, je odvážnější“

vydáno 16. dubna 2024  7:00

Kapela Mirai, nesoucí jméno svého frontmana Miraie Navrátila, obráží česká pódia už deset let. „Tak to pěkně vyšlo k výročí, že vydáváme čtvrtou desku,“...  celý článek

Češi si potrpí na kvalitu. Radši si připlatí za konopí než nějaké jiné bylinky

vydáno 15. dubna 2024  18:00

Svět kanabinoidů se rozpíná, aktivisté chtějí potlačit černý trh. Až tři rostlinky marihuany na dospělou osobu v jedné domácnosti a legální držení...  celý článek

Ve škole ohně a kouře aneb Jak vymazlit steaky tak, že to hosty na párty pošle do kolen?

vydáno 15. dubna 2024  13:00

Motor zaburácí. Zvonek u vrátek. Štěká pes. Před domem zaparkoval obrovský americký pick-up. Dveře. Pohorka na silnici. V kšiltovce, košili a džínech...  celý článek

Češi zachraňují památky i méně známé ruiny. A jsou v tom poměrně úspěšní

vydáno 15. dubna 2024  6:00

Zdevastovaných zámků, hradů, fabriček i drobných staveb typu kapličky je v Česku obrovské množství. Fenomén urbexu, který v Česku začal někdy na přelomu...  celý článek