Kolín se dočká bezbariérového nádraží, na každé nástupiště bude výtah

Příchod k nástupištím ve stanici Kolín. Foto: František KolínskýPříchod k nástupištím ve stanici Kolín. Foto: František Kolínský

Na nástupiště v Kolíně vedou dosud jen nákladní výtahy.

Rok po rekonstrukci výpravní budovy i přednádražního prostoru se dočká Kolín dalšího vylepšení železniční stanice. Správa železnic vypsala soutěž na bezbariérové zpřístupnění jednotlivých nástupišť. Součástí úprav bude i prodloužení podchodu až do Starokolínské ulice.

Soutěž dnes oznámila Správa železnic na profilu zadavatele. „Každé nástupiště bude nově propojeno s podchodem jedním výtahem a jedním schodišťovým ramenem,“ uvádí Správa železnic na svém webu.

Nový podchod bude vybudován v místě stávajícího technologického podchodu. Součástí stavby jsou nutné přeložky a ochrany stávajících vedení a úpravy nástupišť včetně jejich zastřešení, úprava administrativní budovy u přednádraží a vybudování nového orientačního a informačního systému v celé stanici.

Správa železnic zastropovala maximální cenu na 363 milionů korun bez DPH, původní odhad mluvil o nákladech 216 milionů korun.

Cestující s pohybovým omezením či s malými dětmi mají v Kolíně možnost dostat se na nástupiště jen s pomocí plošin, ke kterým si musí volat obsluhu a navíc jsou často poruchové. Při sanaci podchodu v roce 2010 na bezbariérový přístup nedošlo, poruchové plošiny nemají s uživatelskou přívětivostí mnoho společného. Výtahy na nástupiště už v Kolíně jsou, ale jen nákladní, do kterých cestující nesmějí.

Prodloužením podchodu bude nádraží průchozí. Ve Starokolínské ulici radnice plánuje parkoviště. Databáze staveb Správy železnic uvádí, že k zahájení by mělo dojít příští rok, hotovo má být do roku 2024.

Příchod k nástupištím ve stanici Kolín. Foto: František KolínskýPříchod k nástupištím ve stanici Kolín. Foto: František KolínskýNástupiště ve stanici Kolín. Foto: František KolínskýOpravené nádraží v Kolíně. Foto: Městský úřad KolínNádražní hala v Kolíně. Pramen: SŽDCPůvodní stav nádraží Kolín před rekonstrukcí. Foto: ŠJů / Wikimedia Commons
Tagy Kolín nádraží Kolín Správa železnic
32 komentářů