MENU

Videokonference Vojenského výboru NATO

V pátek 18. září se náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Aleš Opata zúčastnil videokonference Vojenského výboru NATO. Tématem jednání bylo nasazení jednotek v zahraničních operacích, projednání klíčových koncepčních dokumentů včetně vesmírné operační domény (Space Operational Domain).

Videokonferenci zahájil předseda Vojenského výboru NATO vrchní maršál letectva Sir Stuart Peach, který vyzdvihl spolupráci aliančních zemí včetně nasazení vojáků a vojenských prostředků v boji proti pandemie Covid-19. Hovořil o potenciální úloze Aliance při podpoře mírového procesu v Afghánistánu a vytvoření bezpečného a stabilního prostředí v této zemi. Zdůraznil význam výcvikové mise v Iráku a posilování schopností proti kybernetickým a informačním hrozbám.

Generálové diskutovali o současném operačním zapojení a nasazení vojsk v zahraničních operacích, zejména v Afghánistánu, Iráku a Kosovu. S ohledem na mírová jednání představitelů afghánské vlády a hnutí Tálibán tento měsíc v Kataru je Aliance připravena upravovat přítomnost vojsk na území Afghánistánu. V Iráku chce dále pokračovat ve výcvikové misi NMI (NATO Mission in Iraq), případně navýšit počty vojáků.

„V souladu s národním mandátem pro roky 2021-2022, který ještě čeká na schválení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, jsme připraveni mimo nasazení specialistů AČR, kteří se podílejí na výstavbě a poradenství irácké armády, pokud o to irácká strana požádá, podpořit misi NMI vysláním výcvikových jednotek chemického vojska a vzdušných sil. Chceme se podílet na přípravě a výcviku iráckých bezpečnostních složek a přispívat tak k posílení bezpečnosti v regionu,“ shrnul generál Opata.

Součástí programu bylo také projednání současné a budoucí role Aliance v boji proti terorismu, doporučení ke společnému mezinárodnímu úsilí a stanovení politických priorit k vojenské spolupráci s partnerskými zeměmi.

Generálové a admirálové byli seznámeni se stavem dokončování Koncepce válčení NATO (NATO Warfighting Capstone Concept – NWCC) a procesem implementace Koncepce odstrašení a obrany v Euro-Atlantické oblasti (Concept for Deterrence and Defence of the Euro – Atlantic Area – DDA).

Poslední téma konference bylo věnováno páté doméně, ve které chce Aliance společně se spojenci vedle země, vzduchu, moře a kyberprostoru také působit – ve vesmíru. NATO tak dává najevo posilování svých obranných schopností ve všech doménách. Aliance si uvědomuje hrozby spojené s provozem satelitů, možnými útoky, či pokusy o jejich ovládání.

V závěru jednání byly shrnuty hlavní výstupy z jednotlivých agend a vydána doporučení pro nadcházející jednání ministrů obran v říjnu 2020. Generálové byli seznámeni se způsobem provedení volby nového předsedy Vojenského výboru NATO. Byli také informováni o dalším postupu při zpracování klíčových aliančních koncepčních dokumentů.

V příštím roce se zasedání Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníků generálních štábů uskuteční v Řecku.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: pplk. Vlastimila Cyprisová /r
Foto: prap. Petr Dohnal, Armáda ČR

Související článek:
Náčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil konferencie Vojenského výboru NATO

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.