Hlavní obsah

Na koronavirus zemřel první lékař

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku zemřel první lékař s koronavirem, uvedl to Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), podle nějž přibývá nakažených zdravotníků. Zatímco před měsícem byli lékaři s covidem čtyři, nyní je jich 259. Česká lékařská komora (ČLK) apelovala, aby lidé nosili roušky ve všech zdravotnických zařízeních.

Článek

Zemřelý lékař byl 68letý ambulantní specialista.

„My vyjadřujeme na dálku soustrast s příbuznými, a to je celé, co s tím teď můžeme udělat. Požadovali jsme, aby se nerozvolňovala opatření, roušky ve vnitřních prostorách. Požadovali jsme, aby se roušky nosily ve všech zdravotnických zařízeních,“ řekl Novinkám mluvčí ČLK Michal Sojka s tím, že dnes už bývalý ministr Adam Vojtěch (za ANO) na začátku července nařízení na nošení roušek ve zdravotnických zařízeních skutečně vydal.

Zemřela nakažená zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice

Koronavirus

„Po třech dnech to změnil jen na lůžková zařízení a tak dále. Čili my jsme požadovali ochranu zdravotníků už od začátku a považujeme to za jedno z nejdůležitějších opatření, protože ve chvíli, kdy vám začnou vypadávat zdravotníci, ať už budou muset například hlídat děti, tak se situace bude zhoršovat nejenom kvůli covidu, ale i v dalších oblastech zdravotnictví. Je to velmi rizikové a chtěli jsme, aby zdravotníci byli ochráněni,“ dodal Sojka a varoval, že tato situace bude narůstat.

Od začátku epidemie Česko registruje celkem 590 nakažených lékařů, z toho se vyléčilo 330. Počet lékařů, kteří se s nemocí covid-19 aktuálně potýkají, je 259.

Aktuálně je 433 nakažených zdravotních sester. Od začátku epidemie se jich nakazilo celkem 1165. Jedna nemoci podlehla. Z nemoci covid-19 se jich z celkového počtu uzdravilo 731.

Ostatních zdravotníků se celkově nakazilo 1073, z čehož se vyléčilo 655. Momentálně s nemocí bojuje 416 zdravotníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám