Hlavní obsah

Prokurátor žádá pro Kotlebu vězení za propagaci neonacismu

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prokurátor Tomáš Honz v pondělí u Specializovaného soudu ve slovenském Pezinku navrhl, aby byl předseda krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba odsouzen za propagaci neonacismu formou rozdávání šeků v hodnotě 1488 eur.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marian Kotleba

Článek

„Obžalovaný využil číselnou neonacistickou symboliku, aby nenechal své příznivce na pochybách, že je neonacista a neofašista,“ uvedl v závěrečné řeči prokurátor.

Za zmíněný trestný čin je možné na Slovensku udělit čtyři až osm let vězení a prokurátor navrhuje dolní polovinu sazby. Honz řekl, že Kotleba při odevzdávání šeků ve zmíněné hodnotě konal skrytým způsobem, ale pro neonacistickou scénu zcela srozumitelně.

Průzkum: Matovič se udržel v čele, ale posiluje opoziční Směr

Evropa

Prokurátor konstatoval, že čísla 1488 na šecích nebyla náhodná, ale jsou to symboly, které jsou souborem neonacistických symbolů. Kotleba to odmítá. V případě odsouzení by předseda LSNS přišel o svůj poslanecký mandát.

Kotleba v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal před téměř 400 pozvanými hosty třem rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků. Každý byl na částku 1488 eur (téměř 40 tisíc korun).

Čísla 14 a 88 jsou podle vyšetřovatelů známá a používaná v extremistické symbolice. Číslo 14 podle slovenské prokuratury odkazuje na počet slov anglické věty pravicového teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“

Téměř pětina mladých Slováků inklinuje ke krajní pravici, podpořila by Kotlebu

Evropa

Osmička má zastupovat osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, je považováno za zkrácený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler“.

Dar byl navíc předán v den výročí fašistického Slovenského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám