Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel slavný horolezec: Viděl, jak první Čechoslováci stanuli na Mount Everestu

Autor: ČTK - 
21. září 2020
15:30

Ve věku 72 let zemřel jeden z nejznámějších nepálských horolezců, Šerpa Ang Rita. Proslavil se tím, že se mu jako prvnímu člověku v historii podařilo zdolat desetkrát nejvyšší horu světa Mount Everest. Byl také u toho, když na vrcholu stanuli první Čechoslováci, Zoltán Demján a Jozef Psotka.

Šerpa Ang Rita zemřel po dlouhé nemoci, uvedla jeho rodina. „Trpěl problémy s játry a s mozkem. Zemřel ve svém domově v Káthmándú,“ řekl agentuře Reuters jeho vnuk.

Své výstupy na 8850 metrů vysokou horu podnikl Ang Rita, přezdívaný díky svým neobyčejným horolezeckým schopnostem Sněžný leopard, mezi roky 1983 a 1996. Ve všech případech to bylo bez použití kyslíkového přístroje.

„Byl horolezeckou hvězdou a jeho smrt je obrovskou ztrátou pro naši zemi a pro celou horolezeckou komunitu,“ řekl Šerpa Ang Cering, který v minulosti působil jako předseda Nepálského horolezeckého svazu.

V roce 1984 doprovázel Ang Rita při expedici Slováky Zoltána Demjána a Jozefa Psotku, kteří byli prvními československými horolezci, jimž se podařilo Mount Everest dobýt. Jozef Psotka při sestupu v bouři zahynul.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi