Ivan Mikloš by české vládě dobře poradil, jak utratit miliardy z EU

Zatímco se velká pozornost politiků i veřejnosti po právu upírá na krocení druhé vlny nákazy koronavirem, měl by v ministerských pracovnách vznikat jeden velký projekt, který je pro budoucnost země ještě důležitější. Je to plán reforem, který musí Česko i další země EU poslat do Bruselu do 15. října a po jehož schválení – ne dříve – bude možné čerpat stovky miliard, které schválil onen slavný červencový summit EU.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonom, poradce moldavské vlády a bývalý slovenský politik Ivan Mikloš

O Ivanu Miklošovi, ekonomovi s unikátními zkušenostmi, se na Slovensku mluví jako o člověku, který by mohl vést jejich reformní skok za evropské peníze. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Pro Česko je to z Fondu obnovy konkrétně 230 miliard korun v dotacích a možnost půjčit si velmi výhodně dalších 400 miliard. A ještě stovky miliard z běžného evropského rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Šabata: Ivan Mikloš by české vládě dobře poradil, jak utratit miliardy z EU

Evropská komise si ale představuje – a země jako Česko to bezpochyby potřebují – skutečný přelomový plán na proměnu k digitální a zelené ekonomice a moderní znalostní společnosti, schopné konkurovat komukoliv ve světě.

Francouzská vláda už svůj návrh zveřejnila, v Česku je ticho po pěšině. Slovenský stostránkový dokument hned vyvolal bouřlivou debatu – zda jsou plány dost ambiciózní, aby dokázaly proměnit Slovensko z velkovýrobny aut v ekonomiku postavenou na vědě, inovacích a moderních technologiích.

Návrh vlády Igora Matoviče vypracovalo 90 expertů – a je třeba říct, že analytický tým ministerstva financí je vskutku špičkový. V Česku dostal projekt reforem za úkol vicepremiér Karel Havlíček.

V budoucnosti chytat co nejvíc ryb

Slovenský plán Magnet pro život – vize Slovenska do roku 2030 je opravdu vizí, ovšem detailně propracovanou i s analýzami a propočty, kolik co bude stát.

Bratislava by si ráda nechala z Unie zaplatit daňovou a důchodovou reformu, hlubokou změnu vzdělávání, zdravotnictví i trhu práce, digitalizaci, přechod na zelenou ekonomiku. Jiná skupina expertů by doplnila cíl mít dvě univerzity mezi 200 nejlepšími na světě a investice do tří velkých aglomerací a – romských osad. Což je výborné pojmenování slovenské cesty ze středověku do poloviny 21. století.

Asi největší středoevropský reformátor Ivan Mikloš – ministr financí ve vládách Mikuláše Dzurindy a později poradce pro reformy ukrajinského premiéra – prosazuje opravdu velké změny a varuje: „Dokončit dálnice, postavit čističky, kanalizace, školky, to nejsou reformy. Za ty peníze nepotřebujeme nakoupit ryby, ale udice a sítě a naučit se je používat, abychom byli schopni v budoucnosti chytat co nejvíc ryb.“

V Česku se tedy zatím o Národním plánu obnovy ví málo, vláda ho nepředložila k odborné debatě, i když čas se krátí. Třeba NERV navrhuje evropské peníze investovat do digitalizace, silnic a dálnic, škol, vědy a vylepšení kvality institucí. Dodejme, že Národní investiční plán s tisíci položek oním potřebným ambiciózním projektem reforem v žádném případě není.

O Ivanu Miklošovi, ekonomovi s unikátními zkušenostmi, se na Slovensku mluví jako o člověku, který by mohl celý reformní skok za evropské peníze vést.

Než se Igor Matovič rozkouká, měl by po Miklošovi sáhnout jiný premiér – Andrej Babiš. A rovnou ho pověřit i řízením boje s druhou vlnou nákazy.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Petr Šabata Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme