Olomoucký kraj si vzal půlmiliardový úvěr. Je nejzadluženější v Česku

  16:18
Olomoucký kraj je s dluhem 3,2 miliardy korun nejzadluženějším krajem v České republice. Kvůli výpadku daňových příjmů však krajští zastupitelé dnes schválili další půlmiliardový úvěr. Ten ovšem řeší pouze letošní rozpočet.

Peníze mají hejtmanství posloužit k pokrytí masivních výpadků daňových příjmů během letošního roku.

„Je nutné řešit propad daňových příjmů, který se projevuje nedostatkem finančních prostředků na účtech Olomouckého kraje. Končí úvěr, který jsme brali před zhruba třemi lety,“ popsal náměstek pro finance Jiří Zemánek (ČSSD).

Při jednání zastupitelstva dokonce Zemánek popsal situaci, která nastala v srpnu, kdy propad příjmů dosáhl 550 milionů korun a hejtmanství mělo na účtu pouze 7 milionů korun. Finanční odbor tak musel stahovat peníze z rezervního účtu, aby bylo na zaplacení závazků. 

Hejtmanství od počátku koronavirové krize totiž téměř neomezilo investice ani dotace. „Chtěli jsme ušetřit u jednotlivých oborů až 10 procent. Nakonec jsme zjistili, že by potřebovali kvůli koronaviru spíše přidat,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Opozice kritizuje nehospodárné zakázky

Zemánek již před několik týdny avizoval, že by celková výše úvěru mohla být až miliarda. „Úvěr 500 milionů je dostatečný na to, abychom pokračovali ve schváleném rozpočtu na rok 2020, tato výše ale neřeší příští rok,“ řekl Zemánek. Je tedy možné, že s přípravou rozpočtu na příští rok bude třeba další finanční injekce.

Část opozice však poukazuje na to, že zatímco vedení kraje navrhuje půjčovat peníze, schválila rada marketingové smlouvy se sportovními kluby za několik milionů korun a navíc kraj chystá velký nákup služebních automobilů.

„Nám takové zakázky přijdou jako nehospodárné,“ uvedl opoziční zastupitel Ivo Slavotínek (KDU-ČSL). MF DNES také před nedávnem popsala, že kraj například uspořádal „rozlučku“ s úředníky za 700 tisíc korun nebo oslavy ke dvaceti letům Olomouckého kraje za odhadem až 5,5 milionů korun.

Jak poukázal další opoziční zastupitel, Marian Jurečka (KDU-ČSL), Olomoucký kraj je již teď nejzadluženější v republice. Na konci června vykázal kraj dluh ve výši 3,2 miliardy korun. Dluh se zvýší ve chvíli, kdy kraj nově schválený úvěr začne čerpat. 

Podle Zemánka očekává vedení hejtmanství, že na konci tohoto roku bude podíl dluhu k příjmům i s úvěrem 24,6 procent.

Autor: