Beethoven z Ostravy: Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 4. - Kristus na hoře Olivetské

21. září 2020

Beethoven 250: Kristus na hoře Olivetské, tímto jediným oratoriem Ludwiga van Beethovena  byl uvozen první z  řady 29 koncertů, které má až do 28. září v Moravskoslezském kraji na programu Svatováclavský hudební festival. Zahajovací koncert  ze dne 3. září začal v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě 4. symfonií (1806), jejíž velkou část napsal Beethoven jako host prince Lichnovského, na zámku v Hradci nad Moravicí, ne příliš  vzdáleného od Ostravy.

Dirigováním této symfonie, kterou Robert Schumann přirovnal k „štíhlé řecké dívce mezi dvěma Northlandskými obry“, debutoval s Janáčkovou filharmonií Ostrava dirigent Petr Popelka, který se stal od této sezóny hlavním hostujícím dirigentem tohoto orchestru. Samotné oratorium op. 85 Kristus na hoře Olivetské v sobě spojuje dva výjevy z evangelia: Ježíšovu úzkostnou modlitbu v Getsemanské zahradě a jeho následné zatčení.

Diriguje: Petr Popelka
Účinkují: Jana Sibera (soprán), Richard Samek (tenor), Martin Gurbaľ (bas), Český filharmonický sbor Brno (Petr Fiala, sbormistr) a Janáčkova filharmonie Ostrava
Záznam zahajovacího koncertu Svatováclavského hudebního festivalu ze dne 3. září 2020 z Katedrály Božského Spasitele v Ostravě.
Připravila: Renáta Spisarová.

Jak sám dirigent Popelka v rozhovoru  potvrzuje, oratorium v sobě nese v mnoha ohledech  paralelu mezi postavou Krista a samotným Beethovenem. Hlavních pěveckých partů se zhostil Richard Samek a Jana Sibera, velkou roli sehrál také Český filharmonický sbor Brno. Pro pondělní vysílání pořadu Klasika plus připravila Renáta Spisarová, natáčel tandem František Mixa a Lubomír Výrek.

Spustit audio