Koronavirus změní celý filmový průmysl, řada kin nepřežije, říká distributor Vít Schmarc

Video placeholde

Filmamové odvětví se musí naučit fungovat v nové, značně proměněné realitě. Velká multikina čeká úpadek, úspěch naopak slaví sledování filmů online, říká filmový distributor a publicista Vít Schmarc v pořadu Prostor X. Podívejte se na video.

Kina se snaží nové situaci přizpůsobit a třeba udělat projekce atraktivnější. Lidé se ale bojí a podle Schmarce do kin nechodí. A kdo ví, jestli v blízké době budou. Tvrdí, že jemu se možná ani nevyplatí v říjnu nějaké premiéry uvádět, protože i kvůli přístupu vlády nikdo netuší, jaká opatření budou platit. Situace může být likvidační pro kina, ale i pro distribuční společnosti a filmaře.

Schmarc popisuje, jak moc se filmová krajina i v Česku změní, když skončí například velké multiplexy. Do určité míry teď vyhrávají streamovací platformy jako Netflix, ale k nějaké formě streamování budou muset přejít prakticky všichni distributoři. Vidět je to i na úspěchu filmu Mulan, na kterém vydělalo studio Disney právě díky uvedení na internetu. Naopak film Tenet, který měl být filmovou událostí v kinech a vrátit diváky do kin, propadl.

Rozhovor vyšel na Reflex.cz >>>