Ve FN Brno leží s covidem i mladí pacienti, nakažených přibývá ve Zlínském kraji

Ve Fakultní nemocnici Brno leží s nemocí covid-19 oproti jaru i mladí lidé, nejmladšímu je 25 let. V současnosti má nemocnice 26 pacientů s koronavirem, řekl dnes ČTK její mluvčí Pavel Žára. Tři čtvrtiny hospitalizovaných jsou starší 60 let. V Jihomoravském kraji je od začátku pandemie k dnešnímu dni 4199 potvrzených případů nemoci covid-19.

V posledních dnech přibývá v kraji každý den více než 100 potvrzených případů, nejvíce lidí je podle hygieniků ve věkové skupině od 25 do 34 let a od 45 do 54 let. Více mladých oproti jaru končí i v nemocnici. "V první vlně onemocnění byli u nás hospitalizováni prakticky výhradně staří pacienti, většinou nad 75 let. Nyní je věkové spektrum našich pacientů mnohem pestřejší, nejmladší je ročník 1995, nejstarší 1922," uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

„V první vlně onemocnění byli u nás hospitalizováni prakticky výhradně staří pacienti, většinou nad 75 let. Nyní je věkové spektrum našich pacientů mnohem pestřejší," říká přednosta Kliniky infekčních chorob @FNBrno a LF MU prof. MUDr. Petr Husa, CSc. https://t.co/rDLe9RQC5Y pic.twitter.com/lAWNAUPWkf

— FN Brno (@FNBrno) September 22, 2020

Celkově je podle něj 75 procent hospitalizovaných starších 60 let, z toho skoro 60 procent má nad 70 let a asi pětina nad 80 let. "Mladí lidé sice prodělávají chorobu s mírnými příznaky, i tak došlo k nárůstu hospitalizovaných se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění. Pacienti s lehkým průběhem, což jsou zejména mladí lidé, zůstávají v domácí izolaci," řekl Husa.

Lehký, střední a těžký průběh může být podle něj u mladých i u starších pacientů. "Svůj stav by ale neměli brát na lehkou váhu. Statisticky vyšší věk predisponuje k těžšímu průběhu. Člověk, který je s lehkým průběhem v domácí izolaci, samozřejmě nemůže sportovat. Taky mu to asi nepůjde, bude unavený, snadno se zadýchá," dodal Husa.

Podle posledních informací hygieniků zemřelo v kraji s nemocí více než 30 lidí, kteří byli v průměrném věku přes 80 let. Naopak se vyléčilo kolem 2300 lidí, což jsou zhruba dvě třetiny všech potvrzených případů.

Ve Zlínském kraji přibylo podle krajské hygienické stanice za posledních 24 hodin 109 případů nákazy koronavirem. Od začátku pandemie hygienici v kraji evidují 1901 případů nákazy. V pondělí přibylo 37 potvrzených případů, v neděli jich bylo 56, v sobotu rekordních 158. Aktuálně má podle hygieniků covid-19 v kraji 1080 lidí, což je o 109 více než v pondělí. Z nemoci se dosud vyléčilo 813 lidí a osm lidí v souvislosti s ní zemřelo, údaje jsou stejné jako v pondělí.

Tři ze čtyř okresů, Uherskohradišťsko, Zlínsko a Kroměřížsko, jsou na takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví ve druhém, tedy oranžovém stupni rizika, který znamená počínající komunitní přenos, kdy už není u některých nemocných znám zdroj nákazy. Nejvíce nakažených hygienici evidují od začátku pandemie na Uherskohradišťsku, okres byl již dříve na semaforu v oranžovém stupni rizika. V pondělí se z prvního zeleného stupně rizika, který znamená lokální ohniska a sporadické komunitní šíření, posunuly do oranžového stupně i okresy Zlín a Kroměříž. Okres Vsetín, který měl dosud bílou barvu označující malé riziko, je již zelený.

Lidé na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku musí mít podle mimořádného opatření hygieniků od pondělí při venkovních akcích nad 100 lidí nasazenou roušku či jinou ochranu dýchacích cest. Nově přijímaní klienti sociálních zařízení ve Zlínském kraji zároveň musí mít negativní test na onemocnění covid-19.

Hygienici na Uherskohradišťsku dosud zaevidovali 833 případů covidu-19, o 45 více než v pondělí ráno. O 18 nakažených více než v pondělí je na Zlínsku, kde se dosud nakazilo 531 lidí, na Kroměřížsku je jich 376, což je o 41 více než v pondělí. Na Vsetínsku za 24 hodin přibylo pět případů nákazy, celkem je jich od začátku epidemie 161.

Související

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem.

V nemocnicích je s covidem na 1500 nakažených. U většiny pacientů ale nejde o hlavní důvod hospitalizace

Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 v Česku pomalu klesá, od začátku dubna se snížil o více než tři stovky. Nižší je podle Ministerstva zdravotnictví také počet vážných případů a úmrtí za den. V nemocnicích v současné době leží především pacienti v důchodovém věku. U většiny z nich bylo důvodem hospitalizace některé ze základních onemocnění, koronavirus byl přitom prokázán náhodně, tvrdí lékaři.
FN Brno, ilustrační fotografie.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno na konci dubna rezignuje

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba k 30. dubnu rezignuje na svou funkci. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní se chce Štěrba věnovat medicíně, měl by koordinovat péči onkologicky nemocných dětí z Ukrajiny. I po dobu vedení nemocnice byl přednostou kliniky dětské onkologie.

Více souvisejících

FN Brno Jihomoravský kraj Zlínský kraj Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 38 minutami

před 51 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy