22. 9. 2020

Novinka pod lupou: Ratched (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Ratched (Ratchedová)
Žánr drama, historický, thriller
Stanice Netflix
Premiéra 18. 9. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 55 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál začíná v roce 1947, kdy se zdravotní sestra Mildred Ratchedová stěhuje a začíná pracovat v institutu Lucia State Hospital. Sledujeme její příběh a vývoj z obyčejné sestřičky v nebezpečného netvora, a to vše na pozadí zdravotnického systému tehdejší doby.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Co jsem tak viděla, hodnocení seriálu se u mých přátel na timeline docela různí. Za sebe musím říct, že jsem po pilotu nadšená a nemůžu se dočkat dalších epizod. Seriál na první pohled upoutá svým technickým zpracováním. Kamera je špičková, střih, hudba, kostýmy, všechno dohromady tvoří nádherný obrázek, skoro jako malovaný. Perfektně mi sedí k samotnému příběhu i dobovému zasazení a opět mi jednou dokazuje, že i historické kousky mě můžou naprosto pohltit.

Když má v něčem prsty Ryan Murphy, tak to za mě stojí za to. Sice nemám zkušenost s AHS, ale zde se mi moc líbí ta temná, místy mrazivá atmosféra, místy naopak až depresivní dávky dramatu. Hlavní hrdinka je skutečně jedinečná a musím říct, že si díky ní Paulson bude moct příští rok vystavit nějaké ty sošky Emmy či Glóbu, protože Mildred hraje skutečně bravurně.

Pilot mě od začátku dokázal vtáhnout do příběhu, který byl z počátku mírně matoucí, ale ke konci prvního dílu se pěkně poskládal dohromady a naznačil, o co tady, tedy minimálně v první sérii, půjde. Jsem ráda, že seriál už má rovnou objednanou i druhou řadu (Netflix nadělil novince hned dvě série už během objednávky seriálu), protože tento příběh si své diváky rozhodně najde.

Tou jemnou kombinací thrillerově-hororových a čistě dramatických prvků mi seriál trošku připomíná Bates Motel. Pokud bude následovat v jeho šlépějích a bude podobně nabývat na intenzitě, tak se rozhodně máme na co těšit.

  • kombinace napínavých a čistě dramatických scén
  • mimořádně dobře zvládnutý pilot po technické stránce
  • herecký výkon Sarah Paulson
  • dokáže udržet pozornost od začátku do konce a navnadí na další sledování
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Ryan Murphy nezahálí a po podepsání spolupráce s Netflixem produkuje jeden seriál za druhým – V červnu se vrátila jeho stylizovaná komedie The Politican, teprve před 4 měsíci jsme mohli vidět jeho novinku Hollywood, a nyní tu máme opět retro výlet do minulého století se všemi typickými klady (a nedostatky), které tohoto tvůrce provází napříč jeho projekty.

Atmosféru výborně podkresluje hudba Maca Quayleho, Murpyho stálice, který našel inspiraci v tísnivé smyčcové hudbě Bernarda Herrmanna a některé pasáže jsou téměř vystřižené ze slavného Hitchcockova Psycha. Hudba se tak i vzhledem tématu a prostředí, v němž se seriál odehrává, náramně hodí.

Na pilot je radost pohledět a každého okamžitě trkne, že má co dočinění s Ryanem Murphym – stylizovaná výprava a výrazná pastelová paleta barev ostře kontrastuje s prostředím psychiatrické léčebny, kde namísto sterilní šedi vidíme zářivé odstíny zelené, žluté a červené barvy. Různé barevné filtry zdůrazňují subjektivní vnímání sestry Ratchedové, a díky skvěle vybraným dekoracím a kostýmům se přenášíme do druhé poloviny čtyřicátých let minulého století.

Všechno to pozlátko je však vykoupeno mdlým příběhem, který se snaží být „origin-story” pro světoznámou literární postavu z Keseyho románu, kterou na plátně ztvárnila Louise Fletcherová v roce 1975. Problém je však v tom, že sestra Ratchedová v podání Sary Paulson je už od počátku zlá a manipulativní, pro dosažení svých cílů se nebojí vydírání, promíchání léků, což málem stojí život nevinného pacienta či dokonce nabádání k sebevraždě. Není tedy jasné, kam se má postava ještě vyvíjet, když už je v pilotu takto morálně prohnilá. Další postavy ani nestojí za zmínku, neboť jsou jen do počtu a po pilotu máte pocit, že jsou spíše plochými stereotypními figurkami vyskytující se již v mnoha dalších Murphyho (a nejen jeho) seriálech.

Pilot navíc nenabízí žádnou slibnou zápletku, odhalení na jeho konci – tedy že Ratchedová je nějakým způsobem zapletena s vrahem čekajícím na soud – nijak neoslní ani nenavnadí na sledování dalších epizod.

Ačkoliv je tedy po technické stránce pilot na pohled i poslech líbivý a podmanivý, člověk se nakonec nemůže zbavit dojmu, že je to sice celé obalené do slušivého kabátu, ale pod povrchem již není nic, co by stálo za sledování. Nabízí se tak otázka, zda by Murphy neměl spíše než chrlit téměř identické projekty, zpomalit, vytvořit něco neotřelého a trochu víc se zaměřit na práci s postavami a příběhem…

  • hudba (inspirace Herrmannem
  • kostýmy
  • barvy
  • postavy
  • nuda
50 %
Mé hodnocení
Plocan
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
A.R.G.U.S.

A.R.G.U.S.

Seriál se klidně mohl jmenovat jinak a bylo by to lepší, než když si takhle ukradl slavné jméno, aby si...
před 3 roky
L.K.1993

L.K.1993

AHS není taky už dost dlouho žádná sláva.
před 3 roky
Yellow

Yellow

Jsem asi jednoduchý divák. Je tam Sarah Paulson? To stačí, jdu se koukat. Navíc Ryan Murphy umí, sice se...
před 3 roky
Další články k tématu