„Pavilon k veletržní činnosti nepotřebujeme a dlouhodobě jej nevyužíváme. Je však památkově chráněný a musíme jej udržovat. Budova generuje ztráty,“ řekl mluvčí BVV Jaroslav Bílek.

Výstaviště nyní dostalo od svého vlastníka, jímž je město Brno, pokyn, aby rozprodalo majetek, který není pro veletržní činnost nutně potřebný. Pavilon UMPRUM měla naposledy v pronájmu soukromá brněnská televize. Po jejím vystěhování je budova prázdná.

Již dříve vedení veletrhů uvedlo, že ztráty firmy jsou obrovské a bude nutné propustit až třetinu zaměstnanců.

I když je prvorepublikový pavilon o podlahové ploše 1 009 čtverečních metrů koncipován jako vila, nikdy se v něm nebydlelo. „Dům je proto vhodný spíše jako reprezentativní sídlo firmy,“ domnívá se Bílek.

Druhou budovou, kterou BVV chystá k prodeji, je Králíkovo divadlo. I to je památkově chráněné a nevyužívané.

Pavilon byl vilou fiktivního knihkupce

Pavilon UMPRUM byl koncipován jako exponát na veletržní výstavu soudobé kultury v roce 1928. Stavba tehdy reprezentovala moderní rodinný dům fiktivního knihkupce s obchodem s knihami a uměleckými předměty. Budova tak umožňovala ukázku moderního bydlení a prezentaci uměleckých děl Uměleckoprůmyslové školy (UMPRUM).

Vilu postavili zedníci za tři měsíce

Dům postavili dělníci z neomítnutých cihlových sloupů, spojených ocelovými I-profily. Konstrukce je vyplněna světlým zdivem z tvárnic. V patrech jsou terasy a velká tabulová okna, která působí odlehčujícím dojmem. Stropy jsou z betonových trámů. Díky jednoduchému konstrukčnímu řešení byl pavilon postaven během tří měsíců.

Fotogalerie
12 fotografií