Nový nezávislý maďarský web má značný ohlas, podpoří ho i české vydavatelství

České vydavatelství Economia slíbilo vznikajícímu nezávislému maďarskému zpravodajskému webu Telex.hu dar 200.000 eur (5,4 milionu Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Vedení Economie uvedlo, že tak chce médiu v zemi, kde se premiér Viktor Orbán snaží umlčet kritické hlasy, vyjádřit solidaritu.

Obě média nyní podle vyjádření pro ČTK ladí detaily podpory a také hledají prostor pro další možnou spolupráci.

"Závazek společnosti Telex poskytovat vynikající žurnalistiku, zejména v době, kdy je to nejvíce zapotřebí, v nás silně rezonoval," citoval Reuters předsedkyni představenstva společnosti Economia Zuzanu Řezníčkovou. "V duchu solidarity se představenstvo a majitel mediálního domu rozhodli podpořit projekt Telex darem ve výši 200.000 eur na počáteční náklady a na zprovoznění média," dodala.

Jedinou podmínkou, se kterou je dar spojený, je podle Řezníčkové závazek Telexu poskytovat profesionální, svobodnou žurnalistiku. Podle výkonného ředitele Telexu Mártona Kárpáriho, který jednání potvrdil, Economia nepožaduje za svůj dar podíl v jeho firmě.

Za zpravodajským webem Telex.hu stojí bývalí redaktoři největšího maďarského portálu Index.hu, kteří po propuštění šéfredaktora Szabolcse Dulla podali v létě výpověď kvůli obavám ze ztráty nezávislosti. Web Telex.hu dosud není v provozu, některá zjištění však redaktoři už teď zveřejňují na facebooku. Podle Reuters na web přispělo už více než 32.000 lidí.

Odchod většiny redakce Indexu podle Řezníčkové předznamenal úpadek dříve respektovaného a vlivného média z tenčící se skupiny maďarských sdělovacích prostředků nezávislých na vládě strany Fidesz.

Mediální dům Economia provozuje zpravodajské servery iHNed.cz a Aktuálně.cz, řadu tematických internetových titulů a služeb včetně freemailových portálů. Economia vydává deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a několik odborných titulů. Více než deset let ji vlastní podnikatel a investor Zdeněk Bakala.

Související

Soud, ilustrační foto

Marešová stáhla žalobu na Economii, s vydavatelstvím se dohodla

Zdravotní sestra Věra Marešová stáhla žalobu na vydavatelství Economia, ve které se domáhala odškodného za to, že při informování o jejím případu novináři nerespektovali presumpci neviny. Na dotaz ČTK to uvedl Obvodní soud pro Prahu 8, který se měl žalobou zabývat. Podle právníka Marešové Jana Poláčka a mluvčího Economie byla uzavřena mimosoudní dohoda, podrobnosti ale strany nezveřejnily.
Český multimilionář Zdeněk Bakala

Bakalovi opustili statutární orgány vydavatelství Economia, prodej se nechystá

Vlastník vydavatelství Economia Zdeněk Bakala a jeho žena Michaela k dnešnímu dni opustili statutární orgány tohoto mediálního domu. Bakala nechce vydavatelství prodat a zůstává jeho klíčovou investicí, jejímž prostřednictvím chce podporovat a hájit nestrannou a nezávislou žurnalistiku, informovala ČTK v tiskové zprávě mluvčí společnosti BM Management Šárka Samková. BM Managament se věnuje správě privátních aktiv Bakalových v ČR. Bakala rezignoval na post člena dozorčí rady, Michaela Bakala na pozici člena představenstva.

Více souvisejících

Economia (vydavatelství) novináři Maďarsko Svoboda médií

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy