InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kácení kaštanové aleje v Českých Velenicích zatím dostalo stopku

Kaštanová alej v Českých Velenicích. , Autor: Lucie Váchová

Kaštanová alej v Českých Velenicích.     Autor: Lucie Váchová

ČESKÉ VELENICE – V pondělí 21. září dostali zastupitelé Českých Velenic na stůl i materiál, který se týkal revitalizace místní aleje. Na jednání přišli i zástupci občanské iniciativy, která usiluje o záchranu stoleté kaštanové a lipové aleje a nechce se smířit s její plošnou obměnou. Díky nim také vznikla petice, kterou už podepsalo 1470 lidí, z toho 730 obyvatel Velenic. Zastupitelé při schvalování programu posunuli tento materiál na začátek jednání, aby místní nemuseli čekat až do konce.

„V průběhu příprav na revitalizaci aleje vznikla z řad občanů petiční akce, která stále ještě probíhá. Petici s podpisy zatím ještě v ruce nemáme, ale s petičním výborem jsme v kontaktu a brzy nám bude předložena. A právě díky této iniciativě, díky happeningu, který proběhl v srpnu, i díky dalším jednáním s odborníky jsme se rozhodli nadále nepokračovat v přípravách projektu. Zájem obyvatel o tuto záležitost je takového charakteru, že nemůžeme bez projednání připomínek zastupitelstvem postupovat dál," připomněl starosta Jaromír Slíva, že by se všichni měli seznámit i s oponentními posudky a dalšími návrhy řešení.

Za petiční výbor na pondělním jednání zastupitelů vystoupila Irena Šefčíková, která vysvětlila, proč vlastně petice vznikla. „Nebyl to pouze náš laický subjektivní názor, že musí alej zůstat mermomocí zachována přesně v tom stavu, v jakém je. Sledovali jsme projekt města a dostali jsme informaci, že má dojít k maximální obnově stromořadí. Kladli jsme si tedy otázku, zda má alej ustoupit projektu nebo má být alej do projektu začleněna. Stále jsme přesvědčeni, že naše iniciativa má smysl. Od samého začátku se opíráme o názor odborníků a je tu jednoznačné vyjádření, že alej má stále ještě vysokou hodnotu," zmínila Irena Šefčíková.

Podle dendrologického posudku, který mají aktivisté k dispozici na část aleje od křižovatky k městskému úřadu, která byla v městském projektu označena jako v nejhorším stavu, je tu téměř 54 procent stromů v dobrém stavu s dlouhodobou perspektivou. To znamená, že by tu při řádné péči mohly růst ještě více než třicet let. „Když se na ty stromy podíváme, jsou to nádherné zdravé kaštany. Je to pro nás srdeční záležitost, která opravdu stojí za zvážení. Pokácením stromů bychom přišli o hodnotu, která je vysoká," dodala Irena Šefčíková.

Alej by se měla podle projektu města po vykácení obnovit. Místo současných až pěti řad stromů podél ulice ale mají ve finále vzniknout pouze dvě řady s chodníkem a cyklostezkou. „Bude to vypadat úplně jinak. Zelené pruhy ubydou a park už nikdy stejný nebude. Současná alej tu může být ještě půl století. Nikdo nám ani nedá garanci, že všechny nově vysazené stromy vzejdou nebo neuschnou," poznamenala Irena Šefčíková. Podle starosty by toto byla záležitost firmy, která by stromy sázela a musela by poskytnout záruku.

Starosta Jaromír Slíva uvedl, že ještě před jednáním zastupitelstva se s petičním výborem sešel. Domluvili se, že od aktivistů dostane k dispozici oponentní posudek dendrologa Zdeňka Tesaře. „S ohledem na tyto skutečnosti a možné nové alternativy řešení aleje včetně možností ošetření stromů a případné následné péče, chceme pro zastupitele připravit další podklady. A případně zajistit diskusi s odborníky. K tomu potřebujeme čas, aby byly informace kompletní. Potom bude možné porovnat projekt na revitalizaci s konkrétními jinými možnostmi a rozhodnout se, zda jít jednou nebo druhou cestou," dodal starosta Jaromír Slíva.

Veleničtí zastupitelé na pondělním jednání o kaštanové aleji nehlasovali, pouze vzali tyto informace na vědomí. Projekt na revitalizaci stromořadí je tedy zatím pozastaven a zastupitelé se budoucí podobou stromořadí budou ještě zabývat.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Podle mě ji stejně vykaceji. Projekt stál peníze a vzhledem k tomu,kdo za kácení lobuje mají určití lidé na vykácení obrovský zájem. Jen se to pozdrží protože nečekali odpor.

    Vloženo 23.9.2020 00:00:06

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace