Případ letáků o mrtvých vojácích vrátil soud k novému projednání. Žalobce chce tvrdší trest

Půlroční podmíněný trest, který dostal Jiří Kopřiva za letáky oslavující smrt českých vojáků v Afghánistánu, neplatí. Pražský vrchní soud vyhověl odvolání státního zástupce, zrušil rozsudek a vrátil věc k novému projednání. Prokuratura nesouhlasila s tím, že byl Kopřiva potrestán za schvalování trestného činu a za podněcování, nikoliv za podporu a propagaci terorismu. Pro muže žádá pětileté vězení.

Tři čeští vojáci zahynuli 5. srpna 2018 při pěší patrole v okolí základny Bagram, když se v blízkosti jejich hlídky odpálil sebevražedný útočník. Kopřiva o dva dny později vytvořil na svém počítači leták, v němž gratuloval „afghánským vlastencům“ k úspěšnému zneškodnění „tří českých žoldáků-okupantů“.

Zesnulé vojáky Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka označil autor nenávistných letáků za „ostudu naší země“ a připojil úvahu, že slušný člověk nesnáší placené okupanty. 

Kopřiva dodal, že naopak přeje těm, kdo mají odvahu jim aktivně vzdorovat. Čtenáře také vyzval k tomu, aby sepsali text obdobného znění a vylepili jej alespoň na dalších deseti místech.

Zhruba se čtyřiceti kopiemi letáků pak Kopřiva vyrazil v noci na 8. srpna 2018 do centra Prahy, kde je lepidlem a izolepou rozmisťoval na domy a sloupy. Smrt vojáků velebil i v komentáři, který připojil pod jeden z článků na sportovním serveru.

Státní zástupce žádá pětiletý trest

Osmatřicetiletý Kopřiva dříve uvedl u pražského městského soudu, že je zásadním odpůrcem násilí. Omluvil se rovněž rodinným příslušníkům a kolegům padlých vojáků. Řekl také, že chtěl s blížícím se kulatým výročím invaze vojsk do Československa z roku 1968 „připomenout určité paralely“ s afghánskou situací.

Autor letáků také řekl, že jeho cílem bylo vyjádřit nesouhlas s vojenským konfliktem v Afghánistánu, nikoliv podporovat terorismus. To je přitom v kauze zcela klíčové. Kopřiva totiž dostal podmíněný půlroční trest za schvalování trestného činu a za podněcování, nikoliv za podporu a propagaci terorismu.

Za podporu terorismu hrozí v Česku pět až patnáct let za mřížemi. Státní zástupce se proto odvolal a navrhuje pro Kopřivu spodní hranici této trestní sazby. Vrchní soud mu vyhověl a celý případ se tak projedná znovu.