Akademikům se nelíbí zavedení dálkové výuky bez předchozí konzultace

Zástupci vysokých škol vyzvali politiky a úředníky, aby nerozhodovali o protiepidemických opatřením na univerzitách bez předchozí konzultace s rektory. Nelíbí se jim, že se v Praze rozhodlo o zavedení výuky na dálku na vysokých školách bez jejich vědomí. Nově se k pražským školám přidá i Univerzita Pardubice, která od čtvrtka také zavádí distanční výuku.

Praha, Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentky

Místo vyučování na půdě školy musí studenti pražských vysokých škol a Univerzity Pardubice přejít opět na online výuku. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vysoké školy jsou podle akademiků schopny zavést potřebná opatření samostatně na základě aktuálního vývoje místní epidemické situace. Vyplývá to z prohlášení České konference rektorů (ČKR) a Rady vysokých škol (RVŠ), které má k dispozici ČTK. „Rada vysokých škol považuje za nešťastné, že rozhodnutí o omezení výuky na pražských vysokých školách v souvislosti s nepříznivým epidemiologickým vývojem situace ohledně nákazy covidem-19 bylo učiněno bez předchozí konzultace s jejich rektory,“ stojí v prohlášení Rady vysokých škol.

Sebetvrdší opatření epidemii nevyřeší, řekl Prymula. Uzavřít Česko a dusit ekonomiku nechce

Číst článek

„Jsme zaskočeni nepředvídatelností zásahů vnějších aktérů, a to často bez jakékoli synchronizace na jejich straně,“ uvedl ve stanovisku ČKR její předseda Petr Sklenička. Poukázal na to, že několik dní před rozhodnutím pražských hygieniků o přechodu na výuku na dálku upozornil vysoké školy Národní akreditační úřad, že distanční výuku nemají plošně zavádět.

Ohrožení autonomie

Podle akademiků se tímto přístupem ohrožuje zákonem zaručená autonomie vysokých škol a může to mít negativní dopad na jejich chod. „Vysoké školy představují zcela odlišný typ vzdělávacích institucí, než jsou základní a střední školy, a jsou na základě aktuálního vývoje místní epidemiologické situace schopny většinu potřebných anti-covid opatření interně zavést dostatečně operativně, flexibilně a samostatně,“ uvedla RVŠ. Vyzvala proto veřejné orgány, aby rozhodnutí týkající se vysokých škol konzultovala s jejich zástupci. Vysoké školy jsou podle nich dostatečně kompetentní, aby stav epidemie vyhodnotily a minimalizovaly rizika nákazy.

Podle Skleničky přitom vysoké školy dokážou využít jak výuky na dálku, tak i kombinace prezenční a distanční výuky. Podle Rady vysokých škol jsou připraveny nabídnout výuku na dálku jako součást prezenčního vzdělávání splňujícího požadavky akreditačního úřadu. I proto by podle rady měly mít vysoké školy možnost rozhodovat o rozsahu a době trvání online výuky ve svých akreditovaných programech.

Hygienici v Praze, která je epidemií nejhůře postiženým regionem v Česku, nařídili od pondělí na vysokých školách distanční výuku. Studenti ve školách ale mohou dělat laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci ve skupinách do 15 lidí a mohou se účastnit klinické a praktické výuky a praxe. Rovněž mohou navštěvovat univerzitní knihovny a studovny, chodit na individuální konzultace a na zkoušky za přítomnosti nejvýše deseti lidí.

Distanční výuka v Pardubicích

Univerzita Pardubice musí zavést distanční výuku od čtvrtka. Ve třech okresech Pardubického kraje bude také povinné nošení roušek na venkovních akcích nad 100 lidí. Novinářům to dnes řekli zástupci hejtmanství a krajské hygienické stanice po jednání krajského krizového štábu.

Na vysokých školách je možné snadnější zavedení distanční výuky. Vysokoškoláci jsou obecně rizikovější při přenosu nákazy, protože víc jezdí mimo kraj, kde je víc nakažených, zúčastnili se zahraničních stáží a podobně, zdůvodnila opatření krajská epidemioložka Olga Hégrová.

Opatření reagují na zhoršení situace ohledně koronavirové nákazy v kraji. Krizový štáb je přijal na základě jednání s hlavní hygieničkou a ministerstvem zdravotnictví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme