Hlavní obsah

„Balíček pro pana Švachulu.“ V kauze Stoka vypovídal důležitý aktér

Foto: ČTK, ČTK

Aktérům Stoky hrozí až 16 let vězení.

Reklama

V kauze Stoka obžalovaní vypověděli, jak nosili bývalému místostarostovi Brna-středu úplatky do vinárny.

Článek

U Krajského soudu v Brně druhým dnem pokračuje rozkrývání kauzy Stoka. Do ovlivňování veřejných zakázek na Brně-středu byli podle obžaloby zapojení vlivní politici hnutí ANO. Organizovaná skupina v čele s bývalým místostarostou městské části Jiřím Švachulou (dříve ANO) měla manipulovat výběrová řízení na opravy obecních domů. V případu je 11 obžalovaných lidí a dvě firmy. Aktérům hrozí až 16 let vězení.

V úterý před soudem vypovídali další dva obžalovaní - vedoucí technik správy nemovitostí Petr Kosmák a podnikatel Lubomír Smolka. Kosmák podrobně popsal, jak předával balíčky s desetitisícovými úplatky ve Švachulově vinotéce. Před soudem vypověděl, že se do korupční sítě postupně zapojily také desítky menších řemeslnických firem, které ze zakázek odváděly „15procentní provize“.

Kosmák od roku 2012 pracoval jako řadový technik na správě nemovitostí městské části. Na podzim roku 2014, kdy se hnutí ANO i se Švachulou dostalo k vedení radnice, přišla od podnikatele Pavla Ovčarčina nabídka, že se může stát technickým náměstkem, ale za splnění určitých podmínek.

Ovčarčin ve skupině působil jako „pošťák“, který předával neveřejné informace o stavebních zakázkách. V kauze vypovídal už v pondělí.

Kosmák se měl stát náměstkem, pokud pomůže s obměnou „osvědčených“ firem, které pro správu nemovitostí dlouhodobě obstarávaly řemeslnické práce. „Ovčarčin mi řekl, že jiné firmy potřebují práci a je do budoucna v plánu, že budou z fakturovaných částek odvádět nějakou část peněz bokem,“ popsal Kosmák. Zároveň chtěl záruku, že Ovčarčin mu k vylepšené pracovní pozici skutečně pomůže. „Odpoledne mi volal pan Švachula s tím, že všechno, co jsem s Ovčarčinem probíral, je pravda,“ popsal Kosmák. Švachula to před soudem odmítl.

V únoru 2015 Kosmák povýšil a zapojil se do vznikající pavučiny. Oslovoval desítky řemeslníků i jejich firem a naznačoval jim, že ze zakázek budou odvádět 15 procent. „Odmítly asi jen dvě tři, pamatuji si malíře a elektrikáře,“ vysvětlil u soudu.

Úplatky později od firem vybíral, v obálce je pak předával Ovčarčinovi. Zpočátku jako provizi dostával 10-15 tisíc korun měsíčně. Když Ovčarčin v polovině roku 2016 ve skupině skončil, místostarosta Švachula si s Kosmákem domluvil schůzku.

Kosmák dále vypověděl, že se sešli v místostarostově podniku v Garage Wine v Údolní ulici. „Říkal, že už peníze nebudu nosit panu Ovčarčinovi, ale přímo jemu. Vždycky jsem měl nechat balíček pro pana Švachulu obsluze,“ popsal Kosmák. Také to Švachula popřel.

Nově tak inkasoval dvě procenta z ceny zakázky, zbylých 13 procent předával. Před soudem také jmenoval desítky řemeslníků, s nimiž takto městská část „spolupracovala“. Když chtěl jednu z firem ze seznamu vyškrtnout, prý mu vyhrožovali. „Za stěračem svého auta na městské části jsem našel náboje. Hodil jsem je do kanálu,“ popsal Kosmák.

Peníze od řemeslníků většinou vybíral v autě u Měnínské brány. „Takto jsem si celkově přišel na 3,5 milionu korun, které mi později zabavila policie,“ dodal. Skončil až s policejním zásahem, k němuž došlo v březnu 2019.

Podle obžaloby skupina ovlivnila nejméně 27 stavebních zakázek na opravy bytových domů v centru města. Výše úplatků měla dosáhnout 47 milionů korun, městská část Brno-střed vyčíslila škody ještě o dva miliony vyšší. Na správě nemovitostí také ovlivnila stovky menších řemeslných zakázek při správě obecních domů.

Úplatky se podle státního zástupce Radka Mezlíka pohybovaly mezi 10 až 15 procenty z celkové hodnoty veřejné zakázky. Jednotliví členové si rozdělovali podíly z úplatků, největší část šla podle obžaloby Švachulovi.

Byznysmen sháněl vhodné firmy

V dopolední části před soudem vypovídal podnikatel Lubomír Smolka. Spoluvlastní stavební společnost Kros-stav, která také čelí obžalobě. Byznysmen se přiznal, že se spolupodílel na shánění „vhodných“ firem a u některých zakázek sám předával nebo dával „provize“. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Smolka potvrdil pondělní výpověď Ovčarčina. „Mám stavební firmu, požádal mě, abych vypracoval seznam firem, které znám a za které se můžu zaručit. Sepsal jsem seznam 25 společností. Těm jsem řekl, že je sháním pro práci na Brně-středu,“ sdělil Smolka.

Podnikatel se prý podrobněji nezajímal, k čemu má seznam sloužit. „Stručně mi řekli, že deset procent z částky jsou peníze za odvedenou zakázku,“ popsal. Peníze Ovčarčinovi odevzdal jen v případě, že zakázka klapla podle předchozí domluvy. Částku vzal od vítězné firmy, předal ji Ovčarčinovi, který ji v korupční pavučině předával dál. Takto odkloněné peníze měly končit u dalších členů skupiny.

Smolka dával peníze ze svého, když se vítězem tendru stala jeho společnost Kros-stav. Podnikatel také sháněl společnosti, které ve zmanipulovaných řízeních obstarávaly funkcí „křoví“, kdy se o zakázku sice naoko ucházely, ale dopředu věděly, že ji získá konkurenční firma. V jiných řízeních na oplátku vítězily ony.

Projednávání případu pokračuje ve středu.

Reklama

Doporučované