Hlavní obsah

Film o papeži dostal 12,5 milionu, Prušinovský 10 na bizarní road movie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Státního fondu kinematografie přiklepla více než šedesát milionů korun novým filmům. Nejvíce dostal film Tomasze Mielnika Vyvolený o papeži Řehořovi, který žil kolem let 540-604.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Jan Prušinovský

Článek

Režisér Tomasz Mielnik točí svůj druhý celovečerní film Vyvolený (debut Cesta do Říma byl jeho absolventským projektem na FAMU). Vyvolený je historický film o papeži Řehoři I. Velikém, jenž pečoval o nemocné a chudé a část majetku církve rozdělil lidem.

Film Grand Prix Jana Prušinovského (Kobry a užovky, Okresní přebor) je charakterizován jako „bizarní road movie o dvou bratrancích, kriminálníkovi a servírce, kteří jedou společně karavanem na závod F1 do Španělska”. Fond mu přispěl 10 milionů korun.

Také Štěpán Altrichter (Národní třída, Schmitke) dostal 10 milionů na Vzteklou krásu, příběh o pěti ženách (matka s dvěma dcerami, babička a prababička) na malém českém městě.

Václav Cílek: Mladým říkám, že umřou hlady, ale s nádherným mobilem

Kultura

Drama Běžná selhání podpořil Fond rovněž 10 miliony. Jde o debut rumunsko-maďarské režisérky Cristiny Grosan podle scénáře Kláry Vlasákové a snímek byl podpořen Státním fondem kinematografie kontinuálně již ve výzvách na literární přípravu a vývoj. Film vypráví příběh obyčejného dne tří žen ve velkoměstě, který je narušen sérií podivných výbuchů.

Film Manželé Stodolovi režiséra Petra Hátleho (Gottland) je inspirován skutečnými událostmi českých sériových vrahů odsouzených na doživotí. Projekt byl podpořen celkovou částkou 7,5 milionu. Vztahové drama Obrazy lásky je projektem dalšího absolventa pražské FAMU, režiséra Tomasze Wińskiho. Snímek řeší otázky upřímnosti, nevěry, monogamie a lidské intimity. Projekt byl podpořen částkou 5 milionů Kč. Také Irena Pavlásková (Fotograf, Pražské orgie, Čas sluhů) dostala na komedii Vánoční 5 milionů. Pohádkový příběh Princ Mamánek od Jana Budaře dostal 4 miliony.

Reklama

Výběr článků

Načítám