Začíná 57. ročník festivalu Zlatá Praha

Ve středu 23. září opět po roce odstartuje Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, který představuje tvorbu ze světa hudby a tance. Kromě volně přístupné videotéky se během konání festivalu rovněž uskuteční několik premiér nových dokumentárních snímků např. o primabaleríně Baletu Národního divadla Tereze Podařilové nebo pěvci Pavlu Černochovi.
Festival Zlatá Praha na Nové scéně Národního divadla (zdroj Česká televize)

V době, kdy jsou živá divadelní, hudební nebo taneční představení po několikaměsíční pauze stále jen velmi opatrně se probouzející entitou, přichází festival Zlatá Praha jako na zavolanou. „Když jsme letos na jaře otevírali soutěž pro tuzemské i zahraniční producenty, nedělali jsme si velké iluze o tom, kolik z nich na to v téhle nezvyklé době vůbec zareaguje. Opak se stal pravdou. Sto filmů v soutěži je nejvyšší číslo za poslední ročníky Zlaté Prahy a svědčí to o dvou věcech: o obrovské vůli lidí z televizního umění nepodvolit se zlým časům a také o důležité roli, jakou festival v mezinárodním kontextu hraje,“ říká ředitel festivalu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

V rámci videotéky nabídne festival dohromady 103 snímky (kromě stovky soutěžních ještě tři nesoutěžní) – dokumenty, záznamy koncertů, recitálů a operních i tanečních představení. Mezi nimi je možno nalézt v loňském roce poprvé právě v rámci Zlaté Prahy uvedený dokument České televize Jeden rok v životě choreografa Jiřího Kyliána (reportáž zde), koncert slavného violoncellisty Yo Yo Ma v Athénách, představení souboru současného tance BalletBoyz Deluxe (recenze zde), komediálně satirický program dua Igudesman & Joo Hudební kritikJohnem Malkovichem nebo film o přípravě řady koncertů mimořádně zajímavého, osmihodinového skladatelského počinu Maxe Richtera Spánek.

Premiérovou řadu nových dokumentů otevře čtvrteční projekce filmu Martina Kubaly Kde se rodí tanečníci, jenž vznikl k oslavě 75 let Taneční konzervatoře hlavního města Prahy (od 18.30), na nějž naváže dokument Olgy Malířové Špátové o českém operním pěvci Pavlu Černochovi s názvem Pavel Černoch – Enfent Terrible? (od 20.00). „Pavla jsem začala sledovat v říjnu 2018 při stavbě jeho domu nedaleko Prahy a končila jeho kolaudací skoro za dva roky. Od prvního momentu mě fascinovala jeho opravdovost, přímost a upřímnost. Odvaha, s jakou mě pustil k vrcholným momentům své kariéry, ale i k citlivým chvílím svého osobního života. Nadchla mě vzácná kombinace nádherného zpěvu s jeho přátelskou a laskavou povahou,“ říká ke vzniku dokumentu režisérka.

Kubala svou tvorbu představí i o den později. V pátek v podvečer (opět od 18.30) bude možné sledovat jeho nový počin o Tereze Podařilové s podtitulem Čas primabaleríny. „Společnost bohužel nevěnuje baletu tak intenzivní pozornost, jako tomu bylo před patnácti lety. Proto jsem rád za jakýkoliv dokument nebo portrét, který se věnuje osobnostem, jako je Daria Klimentová nebo Tereza Podařilová, a dámy se tak dostanou do povědomí široké veřejnosti,“ uvádí ke svému novému filmu režisér.

Českou přední taneční hvězdu poté na plátně vystřídají patrně nejslavnější taneční dvojčata Otto a Jiří Bubeníčkovi, o jejichž premiéře baletu Piano pro Royal New Zealand Ballet pojednává film režisérky Rebeccy Tansley. Na všechny projekce je vstup zdarma, je však nutné si předem zarezervovat vstupenku.

Doprovodný program, který vrcholil většinou během soboty tzv. Dnem Zlaté Prahy, během něhož se představila řada tanečních škol a studií či kapel a zpěváků, je z logických důvodů v letošním ročníku zrušen. Zůstala však partnerská představení souborů Národního divadla – balet uvede ve středu od 19.00 Marnou opatrnost ve Státní Opeře, v historické budově Národního divadla se v pátek opět od 19.00 odehraje Verdiho opera Nabucco.

Festival zahájí ve středu večer slavnostní zahajovací koncert s Pavlem Černochem a jeho hosty, který bude od 20.15 přenášet kulturní kanál ČT art. Obdobně bude zpřístupněn i finálový večer, během něhož budou vyhlášeny vítězné snímky, které vybere letošní mezinárodní pětičlenná odborná porota v čele s šéfredaktorem a producentem pro kulturu, hudbu a eventy švýcarského Schweizer Radio und Fernsehen Markusem Wickerem. Závěrečný večer však proběhne v určité distanční formě, kdy budou ceny předány symbolicky na dálku ze studia České televize. Přenos bude vysílán jak na webu Zlaté prahy, tak na webu ČT art i stránkách ČT24, čas bude teprve upřesněn. Finálový výběr 27 snímků, z nichž vítězové vzejdou, je k nahlédnutí na webu festivalu zde.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments