Filmaři z Klatovska začali natáčet miniseriál v praslovanštině

22. září 2020 14:35

Minisérie Slovan by měla divákovi nabídnout pohled do starého světa našich slovanských předků a jejich mytologie. Skupina nadšenců z Plzeňska a Klatovska, kteří založili spolek Clamor FILM, začala natáčet první epizodu z čtyřdílné série.

V loňském roce představil spolek Clamor FILM svoji debutovou prvotinu, která zavedla diváky na Šumavu konce 18. století. Nyní šel v čase ještě dál, a to až do Sámovy říše. Příběh odehrávající se v polovině 7. století pojednává o skupině mužů, prchajících před proléváním krve ze Sámovy říše, do oblasti germánských Bavorů, rozprostírající se v hlubokých šumavských hvozdech.

Filmaři z Klatovska natáčí miniseriál ve staroslovanštině

Bádal jsem po tom, co se vlastně během 7. století u nás se dělo, jak lidé vypadali, jak mluvili. To však téměř nikdo neví, existují jen domněnky, ale žádná fakta. My jsme na základě těchto domněnek vytvořili slovanský svět, zrekonstruovali jsem jazyk praslovanštiny a starobavorštiny a tím ten svět chceme oživit,“ vysvětluje scenárista a režisér Filip Sýkora.

Filmaři se snažili zrekonstruovat praslovanštinu, tedy jazyk, kterému by dnes již nikdo zřejmě nerozuměl a ani se neví, jak přesně vypadala. „Jazyk je krásný, melodický a v lecčem je podobný dnešní češtině, ale je velice náročné mluvit jazykem, kterému opravdu vůbec nerozumím,“ sdělil Ondřej Sosna, herec, který ztvárňuje jednu z rolí seriálu.

Filmaři z Klatovska natáčí miniseriál ve staroslovanštině

Pro nás je klíčové vnímat prožitky lidí během krizových situací. Já se domnívám, že lidé dělají takové věci, jaké jim svět dovolí, tak dobré, jak to jen jde. Když to nejde, tak dělají věci špatné. Nemám iluze o tom, že jsou dobří a špatní lidé. Prostě jsou šťastní a nešťastní. A naše družina není zrovna šťastná a pro přežití dělají i špatně věci,“ upřesňuje děj režisér, který zmínil, že natáčet se nebude jen na Šumavě, ale i v archeologickém skanzenu v Březně u Loun.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio