Do Španělska dorazilo za den z Afriky přes moře na 500 migrantů

Do Španělska dorazilo za poslední den přes moře z Afriky přes pět set migrantů, z toho dvě stovky na Baleárské ostrovy. Informoval o tom dnes deník El Mundo, podle něhož jde v případě Baleár o nejvyšší číslo za jeden den. Celkem připluli migranti ke španělskému pobřeží za poslední den ve čtyřicítce člunů.

K Baleárským ostrovům připlulo od pondělka 13 člunům s 204 migranty, většinou z Alžírska. To je zhruba stejně jako na tyto ostrovy dorazilo za celý rok 2018, kdy to bylo podle deníku El Mundo 199 běženců. Na záchraně běženců u Baleár, zejména ve vodách u ostrova Mallorca, se podílela dvě plavidla francouzského námořnictva.

Na 170 migrantů z pondělka na úterý doplulo k pobřeží jihošpanělského regionu Murcia, podle španělských médií šlo o samé Alžířany. Sedm desítek běženců dorazilo za stejnou dobu na španělský ostrov Gran Canaria v Atlantiku a 64 mužů nalodila pobřežní stráž u španělského ostrůvku Alborán, které leží ve Středozemním moři zhruba v půli cesty mezi Marokem a Španělskem. Na dvě desítky migrantů ze čtyřech člunů nalodila pobřežní stráž také v okolí Gibraltaru.

Do Španělska dorazilo od začátku letošního roku podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) z Afriky na 17.200 běženců, z toho 16.000 přes Středozemní moře a Atlantik a zbytek z Maroka do španělských enkláv Ceuta a Melilla. Loni to bylo za celý rok 26.168 přes moře a 6345 překonalo ploty do Ceuty a Melilly.

Související

Více souvisejících

Španělsko Baleáry migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 10 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy