Bylo nebylo, van Gogh, Monet Renoir...spektakulární nový koncept výstavy přináší do České republiky Forum Karlín

Bylo nebylo, van Gogh, Monet Renoir...spektakulární nový koncept výstavy přináší do České republiky Forum Karlín 

Na ploše více než 2000 metrů čtverečních je v pražském Foru Karlín představeno šest impresionistických malířů. Ve čtyřicetiminutových cyklech návštěvníci mohou zažít obrazy Vincenta van Gogha, Clauda Moneta, Auguste Renoira, Bohumila Kubišty, Paula Signaca a Edgara Degase.

Ano, čtete správně, tuto výstavu nelze „jen“ vidět, jedná se o imerzivní audiovizuální zkušenost, kterou návštěvník musí zažít. A to hlavně díky digitální laserové projekci a 3D prostorovému zvuku, využitým na maximum. Na plátnech obrovských rozměrů tu jsou obrazy totiž promítány společně s hudebním doprovodem klavírních skladeb, například od Clauda Debussyho nebo Erika Satie. 

Forum Karlín, které od března muselo zrušit všechny plánované koncerty a akce, připravovalo tuto výstavu pod vedením producenta Serge Grimauxe posledních pět měsíců.

Stejný typ spektakulární výstavy je v současné době s velkým úspěchem prezentován v mnoha hlavních městech po celém světě. Jsem hrdý na to, že mohu tento nový koncept představit v České republice. V těchto dnech nejistoty je jedna věc jistá – musíme chodit ven. Potřebujeme znovu sdílet nádherné okamžiky s lidmi, které máme rádi, a těmi, na kterých nám záleží. Jsem přesvědčen, že díky proměně Fora Karlín v magické místo lidé rádi přijmou naše pozvání na velkolepou cestu, kterou jsme pro ně připravili,“ říká Grimaux. 

Bylo nebylo, van Gogh, Monet, Renoir... Foto: Lucie Svobodová

Při vstupu do prostor výstavy nezbývá nic jiného než se nechat pohltit atmosférou. Obrazy jsou totiž projektovány jak na rozměrná plátna, tak i na podlahu, a jsou tak skutečně všude kolem. Pro návštěvníky jsou k dispozici dvě pódia na usazení a pozorování velkolepé projekce. Nicméně vzhledem k rozmanitosti střídání se projektovaných obrazů a různých efektů je lepší výstavou procházet a měnit úhly pohledu

Jedná se o jedinečnou příležitost vidět nejslavnější impresionistické obrazy v téměř neuvěřitelných rozměrech. Návštěvníci mohou pozorovat každý detail, každý umělcův tah štětcem. Každé projektované dílo je také jemně rozpohybované – Signacovy loďky se houpou ve vlnách, ve van Goghových dílech se trsy trávy kolíbají ve větru a Monetovy lekníny se vznáší na vodní hladině. 

Výstava představuje moderní a neobvyklý způsob prezentování uměleckých děl. Představuje historické umělce skrze moderní technologie, aby "stará" díla znovu mohla zaujmout moderního člověka, kterého už nebaví navštěvovat muzea a galerie a umění vnímat ve zlatém rámu na bílém pozadí. Namísto toho jsou obrazy představeny pomocí jediného prostoru a způsobem, který zapadá do současných potřeb "nového diváka". Ptát se můžeme, zda by se taková výstava líbila i vystavovaným impresionistům, ale odpověď bohužel nedostaneme. 

Bylo nebylo, van Gogh, Monet, Renoir... Foto: Lucie Svobodová

Celá projekce trvá přibližně čtyřicet minut, ale návštěvníci mohou zůstat jak dlouho chtějí. Do prostor výstavy je umožněn vstup maximálně sto divákům, kvůli momentálním opatřením. Organizátoři dbali na hygienické předpisy a proto jsou u vstupu umístěny stanoviště s dezinfekcí a celý prostor snímá termo kamera a další zařízení, která monitorují tělesnou teplotu. Vstup je samozřejmě umožněn pouze s rouškou.  

Výstava, ze které neodejdete bez skvělého zážitku, trvá do 8. listopadu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!