O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2024
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Kompromisy v kvalitě náboru zaměstnanců jsou špatnou cestou

V souvislosti se současnou situací se hodně hovoří o trhu práce. Jak to nyní vypadá na trhu uchazečů o práci v IT, konkrétně pak u odborníků na informační systémy SAP? O tom jsme si povídali s Martinem Koníčkem, CEO společnosti itelligence.

Jak dnes vypadá situace na trhu s odborníky na SAP?

Martin Koníček, CEO společnosti itelligence
Martin Koníček, CEO společnosti itelligence
Kvalifikovaných odborníku na SAP řešení je dlouhodobě na českém trhu nedostatek, a to napříč odbornostmi. A to zejména ve chvíli, kdy nechcete dělat kompromis v kvalitě. V itelligence to v podstatě vnímáme jako výhodu, protože máme odborně velmi silný tým a dovedeme zájemce, kteří chtějí do tohoto světa vstoupit, efektivně připravit, čímž jim pomáháme i zajistit si velmi zajímavou kariérní perspektivu.

Samozřejmě poměrně často nastávají situace, kdy je našim cílem přijmout již odborně zdatného člověka, v tu chvíli je nutné cíleně vést jednání s profesionály, kteří dnes působí pod jinou značkou a představit jim, jak by vypadala jejich budoucnost u nás. A je fakt, že takovýchto lidí není na trhu mnoho.

Co od nových zaměstnanců očekáváte, jaké jejich vlastnosti preferujete?

Zásadní je zvídavost a odvaha pouštět se do nových oblastí a způsobu řešení. Naši klienti se na nás často obrací s požadavky, které jdou daleko nad rámec standardních (a již vyzkoušených) řešení. U zájemců o spolupráci proto hledáme odhodlání zkoušet a objevovat nové způsoby, které naplní ambice našich zákazníků. Hledáme lidi, kteří dovedou improvizovat a těší je, když je jejich práce intelektuálně náročná. Mnohdy se pouštíme do neprobádaného terénu, takže rutiny a pevně dané práce „podle manuálu“ u nás moc nenajdete. Jednoduše řečeno: Naši klienti od nás očekávají, že jim přineseme řešení, které nikdo jiný najít nedokázal. V itelligence se dlouhodobě profilujeme na náročné a transformační typy projektů, a proto je pro nás velmi důležité nastavení mysli – nikdy to nevzdám, nikdy to nevypustím.

Co naopak od vás očekávají uchazeči o práci?

Když se budeme bavit o skutečně talentovaných zájemcích o spolupráci, tak zde často očekávání zahrnují: Atraktivní projekty pro zajímavé zákazníky. Přímý kontakt s nejnovějšími technologiemi. Spolupráce na mezinárodní úrovni. A náročnost práce, která vám nedovolí přestat na sobě pracovat. Samozřejmě nelze opominout i to, že talentovaní a schopní lidé chtějí být za své úsilí poctivě odměňováni a vidět před sebou jasnou perspektivu odborného i kariérního růstu. Práce v SAP consultingu je bezpochyby náročná a není pro každého. Jsme si velmi dobře vědomi toho, že pokud mají lidé doručovat kvalitu, tak pro to musí mít vytvořené odpovídající podmínky, což nutně zahrnuje i rovnováhu osobního a profesního života. Zájemci o spolupráci také často kvitují perspektivu našeho odvětví, která bez diskuze čeká v dalších letech pokračování růstové trajektorie.

Mění se nyní situace na trhu práce?

Trh práce byl do počátku koronavirové situace výrazně tažen kandidáty. Je zjevné, že většina kandidátů správně vnímala, že na trhu práce (náš obor nevyjímaje) je akutní nedostatek kvalitních pracovníků. Příležitostí bylo mnoho, což pro část profesionálů představovalo možnost vybírat si z širokého spektra možností dalšího kariérního rozvoje. Pro kandidáty to byla bezpochyby výhodná situace, ale je potřeba zmínit, že u části z nich to vedlo k, řekněme, přílišnému nárůstu očekávání, které přestalo kopírovat reálnou hodnotu. Být poctivě zaplacen za práci, kterou odvádím, je bezpochyby velmi důležité, ale diskuzi o kariérní cestě nelze zredukovat na to, kdo dá víc. Naše zkušenost je taková, že za talent je vždy potřeba férově zaplatit - a faktem je, že odměny v SAP consultingu jsou vysoce nadstandardní i pro IT odvětví, ale pro skutečné profesionály je atraktivní mzda vstupenkou do hry, která musí být doplněna atraktivitou a smysluplností práce samotné, jasnou perspektivou kariérní cesty a přesahem, který bude dále zvyšovat spokojenost i rozsah dalších růstových možností.

Tato inflace nabídek a příležitostí částečně vedla k tomu, že kvalitní odborníci byli doslova bombardování nabídkami. Zahájit smysluplný dialog o případném kariérním kroku tak vyžadovalo vydat se jinou cestou než „hlava nehlava“ rozhazovat nabídky na všechny strany, což ostatně nikdy nebyl způsob, jakým bychom hledali nové talenty.

V posledních měsících je na trhu patrná vzrůstající nejistota. I některé IT společnosti musí přistupovat k propouštění, nebo třeba přesunu části svého provozu do zahraničí, a řada zaměstnanců přehodnocuje, jakou perspektivu vlastně u současného zaměstnavatele mají. Zároveň však panuje jistá obava, že v časech nejistoty je možná lepší držet se současného zaměstnání a mít jistou stabilitu. Ale lze říci, že vnímáme nárůst zájmu o diskuze o kariéře u nás. Vzrostl počet lidí, kteří se spontánně ozývají a mají zájem s námi diskutovat jejich profesní budoucnost. Možná je to právě onen předpoklad stability a budoucího uplatnění, která nyní zvyšuje zájem o práci v oblasti SAP consultingu. Zájemci si velmi správně uvědomují, že SAP bude i v dalších dekádách zásadní součástí byznysového světa. A ti, kdo si vybudují svou odbornost právě na tomto poli, nemusí mít z budoucnosti obavy.

Jaký vývoj očekáváte v budoucnu?

Nemyslím si, že by se současná situace měla zásadně dotknout skutečně kompetentních lidí, zde si dovolím říci, že zájem o jejich služby bude setrvalý. Můj názor je, že talentovaní profesionálové budou více zvažovat, zda je jejich současný zaměstnavatel na cestě vyjít ze současné krize posílen, či nikoliv, což by mohlo vést k větší fluktuaci na trhu práce.

Dlouhodobě se držíme strategie, že kompromisy v kvalitě náboru jsou špatnou cestou. Na úrovni trhu si myslím, že mnoho dalších firem bude víc klást důraz právě na to zaměření se na kvalitu. Tedy bude méně otevřených příležitostí a větší důraz na to vybrat správně.

Jedením z velkých témat, které bude v dalších letech hýbat světem SAP, je přechod na ERP systém nové generace SAP S/4HANA. Pro společnosti využívající systémy SAP je to takřka nezbytný krok, který bude nutné v horizontu několika let udělat. Už v tuto chvíli je jasné, že nás čeká vysoký převis poptávky nad nabídkou. Abychom dokázali naplnit potřeby našich zákazníků, bude nutné dále růst.

A ještě poslední otázka: Co se vám při náboru kandidátů nejvíce osvědčilo?

Cenným zdrojem náboru pro nás vždy budou reference a vlastní kontakty, český trh není tak obrovský, aby bylo zásadně složité udržovat si dobrý přehled o tom, kdo v oboru vyniká. Pracujeme na tom, abychom měli přehled o talentech a mohli je případně cíleně oslovit s pozvánkou k dialogu. Do inzerce v podstatě neinvestujeme. Preferujeme cílený kontakt s relevantními profesionály pro jednání. Samozřejmě jsme ale stále otevřeni tomu poznat nové zájemce o spolupráci a nejsnazší cestou je ozvat se přímo. A faktem je, že lidí, kteří se ozývají sami, v poslední době přibývá.


(23. 9. 2020 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(5575)