Hana Podolská: Královna české módy

Hana Podolská: Královna české módy

Tato žena se zapsala do dějin jako královna české módy v meziválečném období a druhé světové války. Její život byl bohužel jedna velká zkouška. Chcete vědět více? Vše se dozvíte v dnešním článku.

zdroj: upm.cz

Vlastním jménem Johanna Vošáhlíková měla život jak na horské dráze. Radosti střídaly strasti a úspěchy zase pády. Její kariéra začala jako švadlena v pražském krejčovství a pravděpodobně tam začala pomalu snít o vlastním salonu. Začínala šít oblečení doma a o její šikovnosti se brzy vědělo. Vybudovala si stálou klientelu a šetřila peníze na vlastní salon.

Manželé i partneři

Později poznala svého budoucího manžela Viktora Huga Podolského, který ji s nadšením pomáhal s její vizí. Stali se partnery pro život i podnikání a Hana mu porodila 2 syny. Její malá dílna se z domu přestěhovala na Vyšehradskou ulici, pak do Vodičkovy ulice a následně do velkého prostoru Lucerny.

zdroj: upm.cz

Osudové rány

První rána přišla v podobě ztráty manžela, který zemřel nešťastnou náhodou na lovu. V roce 1931 opět svůj salon přestěhovala, a to do paláce Riunione v Jungmannově ulici. Hana častokrát jezdila do Paříže pro inspiraci na různé přehlídky.

zdroj: upm.cz

Významnou společenskou událostí se stala svatba jejího syna Miloše, kdy část svatebčanů oblékla do svých návrhů ze salonu Podolských. Další hrozná zpráva nastala několik let poté, kdy její syn zemřel na otravu krve. Na několik měsíců tak přenechala svůj salon zaměstnancům, aby se z další ztráty vzpamatovala.

zdroj: upm.cz

Velké úspěchy

S příchodem druhé světové války bylo o oblečení i látky nouze, Hana se ale nevzdávala. Film ve válečné době kvetl a herečky si s oblibou oblékaly její šaty. Patřila mezi ně například Lída Baarová, Marie Baťová nebo Adina Mandlová.

zdroj: upm.cz

Vše jí vzali

Další strašlivou životní lekcí bylo, když komunistický režim znárodnil její salon, který budovala desítky let. Podařilo se ji zde pracovat alespoň jako švadlena, nicméně ji salon už nepatřil. Byl přejmenován na salon Eva, kde ji pomáhal i syn Viktor. Ten byl bohužel odsouzen k více než 13 letům vězení kvůli údajnému obvinění z protistátní činnosti. Trest si odpykával také v uranových dolech a po 7 letech požádal o prominutí, bylo mu vyhověno, ale musel se zavázat ke spolupráci s StB. Později roku 1968 syn Viktor emigroval a jeho matka zůstala sama v Praze. Zemřela roku 1972 a zbytek nezabaveného majetku odkázala své přítelkyni a pečovatelce.

zdroj: upm.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram