ČEZ a E.ON sníží cenu elektřiny pro domácnosti

Největší dodavatel elektřiny v Česku, skupina ČEZ, sníží od října cenu elektřiny pro domácnosti napříč ceníky v průměru o devět procent. Za každou megawatthodinu (MWh) zákazníci podle firmy uspoří zhruba 230 korun, což při průměrné roční spotřebě domácností 3,5 MWh znamená, že lidé ročně ušetří několik stovek korun. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Ceny od října sníží také další velký dodavatel, E.ON.

"Ceny elektřiny i plynu na burzách během epidemie covidu klesly a nám se je pro naše zákazníky podařilo nakoupit výhodněji. Plníme tak svůj slib, že pokud ceny na burzách vydrží níže delší dobu, budou z toho mít prospěch i naší zákazníci," uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani. Ve stejné výši jako domácnostem klesnou podle ČEZ od října také ceny pro živnostníky a malé firmy.

Od listopadu sníží cenu v obdobném rozsahu společnost ČEZ ESCO, která dodává elektřinu a plyn středním a větším firmám nebo veřejné správě. Zákazníci podle ČEZ nemusí pro získání slevy nic dělat. V případě takzvaných nefixovaných produktů na dobu neurčitou se jim cena elektřiny i plynu sníží od 1. října automaticky. U fixních produktů na dobu určitou se cena aktualizuje k datu prodloužení smlouvy.

Cena elektřiny s okamžitým dodáním na německé burze přesáhla v pondělí 200 eur/MWh. Důsledek vysoké poptávky a nízké výroby z #OZE. Kvůli odstavování klasických zdrojů bude přibývat situací, kdy budou během několika hodin extrémně nízké i vysoké ceny. https://t.co/NcF6m5OfM4 pic.twitter.com/hbLJuhOlJi

— Skupina ČEZ (@SkupinaCEZ) September 22, 2020

Ceny sníží také konkurenční E.ON. "Sledujeme vývoj na trhu i ceny elektřiny na burzách a zvýhodněné ceny za elektřinu nabídneme klientům i my. Soustředit se budeme zejména na produkty se zelenou elektřinou. Při přechodu na tyto produkty ušetří naši klienti od 1. října proti standardním ceníkům deset procent a noví zákazníci dokonce až 3500 korun. Chceme tak motivovat lidi k odběru zelené energie, která je více šetrná k přírodě a kterou vykupujeme primárně od lokálních výrobců po celé ČR," řekla dnes ČTK Slavíková.

Úspory lidem slibují i další firmy. Společnost innogy tvrdí, že její cenová nabídka elektřiny pro domácnosti je výhodnější než oznámené snížení ČEZ. "Drtivá většina našich zákazníků s odběrem elektřiny u nás má fixní produkty s garancí snížení ceny. Díky tomu jim promítáme pozitivní vývoj v každoročním poklesu cen," řekl ČTK mluvčí innogy Pavel Grochál. "Zaměříme-li se na dnes inzerovanou cenu největšího dodavatele, náš zákazník by v rámci dvouletého kontraktu proti tomuto ceníku ušetřil na elektřině za rok 750 korun," uvedl mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil.

Mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná sdělila, že u všech produktů, které jsou navázány na cenu dominantních dodavatelů (typu ČEZ a E.ON), firma garantuje vždy nižší cenu než právě dominantní dodavatel. "Cenu upravujeme a úsporu zachováme. U ostatních produktů v současnosti ceny analyzujeme," uvedla. "Doby, kdy jsme k nějakému datu uváděli plošně úpravy ceny, jsou minulostí. Stalo se tak naposledy v loňském létě a to znamená, že od té doby profitují naši zákazníci z cen léta 2019. Mezi tím ostatní dodavatelé ceny elektřiny zvýšili. Nyní se tedy vrací tam, kde my jsme vlastně celou dobu," řekl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. "PRE je ve srovnání s aktuálně oznámeným zlevněním u standardního ceníku na dobu neurčitou na nižší úrovni," dodal.

Analytici, které před prázdninami oslovila ČTK, podzimní pokles cen elektřiny a plynu pro domácnosti před topnou sezonou očekávali. Důvodem je pokles cen na velkoobchodních burzách. Kolik přesně peněz lidé ušetří, záleží podle nich na tom, na co všechno danou komoditu používají.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2021, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, činí aktuálně necelých 44 eur (zhruba 1180 Kč) za megawatthodinu (MWh), meziročně o 16,3 procenta méně. Cena plynu tamtéž pak meziročně klesla ještě výrazněji, a to o 28 procent na 14 eur (zhruba 380 Kč) za MWh.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Elektřina Energetika E.ON

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy