14 mrtvých, přes 2 tisíce nakažených. Česko devětkrát horší než Švédsko, uvádí novinář

23.09.2020 9:04

Na jaře premiér Andrej Babiš zdůrazňoval, že v boji s koronavirem jsme premianty a že se od nás mohou jiné země učit. Současný nárůst však ukazuje, že to byla předčasná sebechvála. Dnes Česko patří k nejhůře zasaženým zemím EU. Bohužel narůstají počty osob, které s nemocí covid-19 končí v nemocnici. Nový ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula proto přichází s novými nařízeními. S těmi však někteří lidé důrazně nesouhlasí...

14 mrtvých, přes 2 tisíce nakažených. Česko devětkrát horší než Švédsko, uvádí novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Epidemiologická situace v ČR se stále zhoršuje, rostou počty lidí nakažených koronavirem, rostou počty nemocných, rostou počty lidí, kteří potřebují hospitalizaci, narůstá množství lidí, kteří končí na jednotkách intenzivní péče a bohužel roste i počet lidí, kteří s koronavirem zemřeli.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí

Za úterý přibylo téměř 2400 nově nakažených lidí. Další tři lidé zemřeli. V tuto chvíli podle statistik s koronavirem zemřelo přes  530 lidí. Naproti tomu na Slovensku nezemřelo s koronavirem ani 50 lidí.

A publicista Vojtěch Gibiš bije na poplach.

Zájemcům předložil statistiky, ze kterých vyplývá, že Česko si v podzimní vlně koronaviru nestojí vůbec dobře. Ze sedmadvaceti zemí EU je v tuto chvíli Česká republika sedmá nejhorší. Už tedy neplatí, že jsme premianti, jak se ještě před pár týdny holedbal český předseda vlády Andrej Babiš (ANO).  

„Po dvoudenním klesání začínají hospitalizace rychle narůstat. V nemocnicích je 581 lidí (to je o 159 víc než jarní maximum) a stoupá i počet lidí v těžkém stavu/UPV/ECMO. Je jich 115 (jarní maximum 100). Meziměsíčně narostl počet hospitalizovaných o 388 %, těžký stav o 400 %. Bohužel za včerejšek zemřelo nejméně 14 lidí, jde o druhý největší počet za celou pandemii. V září patří Česko s počtem mrtvých mezi nejhorší v EU, má 7. nejvyšší počet. V přepočtu na obyvatele má Itálie 2,5x méně mrtvých, Švédsko a Slovensko téměř 9x méně,“ napsal Gibiš.

Vojtěch Gibiš varuje

Vojtěch Gibiš varuje

Vojtěch Gibiš varuje

Novinář Pavel Skramlík má za to, že Roman Prymula začal ve své ministerské funkci zhurta, když oznámil, že restaurace a bary mají zavřít už v 10 večer, a obává se, že tvrdost bude pokračovat. Že plukovník Prymula bude omezovat svobodu svých spoluobčanů a předseda vlády Andrej Babiš (ANO) proti tomu neřekne ani slovo.

„Plukovnická vláda nového ministra zdravotnictví pana Prymuly začala zhurta. Doporučil školám páteční volno, aniž by se ptal ministra školství, deklaroval omezení sportovních akcí (aniž by to řešil s Hniličkou), zavírání hospod ve 22.00 (aniž by to řešil s Havlíčkem) a tak to půjde pořád dál. Vláda schválí plukovníkovi cokoliv a premiér ani nepípne, i kdybychom tady měli běhat za týden v atombordelech a plynových maskách. Přesně na to si ho pan Babiš připravil, když ho uložil do kádrové rezervy ve Strakovce. Uvidíme... řekl zenový mistr...,“ poznamenal Skramlík.

Pavel Skramlík čeká, co předvede „plukovnická vláda“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…