Evropu zaplavuje hlavně český pervitin? Protidrogová centrála se ohradila vůči zprávě EMCDDA

Národní protidrogová centrála (NPC) nesouhlasí s tím, že by pervitin zabavený v Evropě pocházel zejména z výroben v České republice. Česko sice dlouhodobě vykazuje nejvyšší počet odhalených varen v Evropě, ve více jak 90 procentech případů se ale jedná o malé domácí laboratoře, uvedla na dotaz ČTK mluvčí NPC Barbora Kudláčková.

O tom, že droga, známá v odborných kruzích spíše pod označením metamfetamin, pochází zejména z Česka a příhraničních oblastí sousedních zemí, v pondělí informovalo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA).

"Tvrzení, že metamfetamin zabavený v Evropě pochází hlavně z výroben v Česku, je jednoznačně zcela mylné, není podloženo fakty a předpokládáme, že vzniklo v důsledku prosté komparace dat o množství záchytů a počtu odhalených laboratoří bez ohledu na objem výroby," uvedla Kudláčková. "Tvrzení nejsou platná ani pro rok 2018, který tvoří datový zdroj zprávy a už vůbec nekorespondují s aktuální realitou nelegálních drogových trhů s metamfetaminem v Evropě s ohledem na dynamický vývoj posledních let," doplnila mluvčí.

Kudláčková uvedla, že většina odhalených varen v Česku má maximální výrobní kapacitu v řádu maximálně desítek gramů na jeden výrobní cyklus a jejich produkce je určena pouze pro domácí trh. "Průmyslové varny s výrobní kapacitou v řádech kilogramů až desítek kilogramů s produkcí určenou na export u nás představují zhruba sedm procent všech odhalených varen, přičemž v posledních minimálně dvou letech registrujeme přesun vlastní velkoobjemové produkce do Polska a Nizozemí," popsala. O tom, že se někteří výrobci přesunuli do Nizozemska, informovala i EMCDDA.

Zločinecké skupiny, které pervitin na území ČR vyrábějí ve velkém, podle mluvčí cílí nejčastěji na německé zákazníky. "V roce 2019 bylo v Německu zabaveno nejméně 211 kilogramů metamfetaminu (v roce 2018 nejméně 129 kilogramů). Bylo prokázáno, že asi 115 kilogramů z toho pochází z Nizozemska a asi 65 kilogramů z České republiky," citovala Kudláčová ze zprávy o drogové trestné činnosti za rok 2019 německého Spolkového kriminálního úřadu.

K nejvýznamnějším zdrojům metamfetaminu v Evropě aktuálně podle Kudláčkové patří metamfetamin vyrobený mexickými zločineckými skupinami v průmyslových laboratořích zejména v Nizozemí a Belgii a metamfetamin dovážený mexickými zločineckými skupinami, zpravidla v kontejnerech nákladních lodí z Mexika.

"Na území Nizozemí tyto kriminální skupiny účelně kooperují s místními i jinými skupinami, mimo jiné i vietnamskými. K objemově významným záchytům mexického metamfetaminu došlo v letech 2019 v Rakousku, Německu, Belgii, Francii, Španělsku, Nizozemí a na Slovensku," uvedla Kudláčková. Významné množství zachyceného pervitinu také pochází ze střední Asie.

Zpráva EMCDDA o Česku hovořila také v souvislosti s heroinem, uvedla, že objev laboratoří na výrobu této drogy v posledních letech v Bulharsku, Česku, Španělsku a Nizozemsku společně se zvýšeným množstvím zabaveného morfinu a opia naznačuje, že určité množství heroinu se nyní vyrábí na území Evropské unie.

"V otázce produkce heroinu se zpráva opírá o ojedinělý záchyt jedné velmi malé produkce heroinu v České republice z opioidních léčivých přípravků, který svou významností nelze srovnávat s tradičními velkoobjemovými produkcemi a z našeho pohledu je spíše kuriozitou než náznakem trendu," dodala Kudláčková.

Související

Marihuana

Německo částečně legalizovalo marihuanu. V Berlíně se slavilo

V Německu vstoupila od dubna v platnost částečná legalizace marihuany, kterou prosadila současná vláda kancléře Olafa Scholze. Příslušný zákon schválili zákonodárci v březnu. Kuřáci marihuany se sešli k oslavám u Braniborské brány v Berlíně, informovala DW. 

Více souvisejících

Drogy Národní protidrogová centrála Evropské středisko pro monitoring drog a drogových závislostí (EMCDDA) Česká republika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy