metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

RESTART: Předání proběhlo velmi dobře, pochvalují si noví majitelé úspěšných firem

  11:57
Dvě české společnosti nyní přebírá mladá generace od otců zakladatelů. Ondřej Wachal ze stavební firmy VW Wachal se učil už od mládí, to Martin Jahoda o převzetí Emco vyrábějící müsli hodně přemýšlel.

Další 1 fotografie v galerii
Martin Jahoda s otcem | foto: EMCO

Jak složité je předání vedení firmy synovi a jak dlouho takový proces trvá?
Ondřej Wachal (OW): Je to hodně individuální. Záleží také na ostatních členech vedení nebo způsobu vedení firmy jako takové. Je to ale dlouhodobý proces, kdy se musí nová generace se vším seznámit. To znamená pochopit chod firmy, a samozřejmě i podnikání, pak také navázat obchodní kontakty a spoustu dalších věcí. Rozhodně to není otázka měsíců, ale spíše let postupného předávání.

Martin Jahoda (MJ): U zavedených rodinných firem běží proces předávání v podstatě od dětství nastupující generace. Já se už nyní svým dětem, které ještě chodí na základní školu, snažím firmu představovat, vysvětlovat co právě děláme, konzultovat s nimi naše nové Emco výrobky nebo je vodit do výroby. Jde mi o to, aby si nejprve vybudovali vztah a teprve následně dovednosti nutné k případnému převzetí.

Měli jste vůbec o takové břímě a zodpovědnost zájem?
OW: Tuto otázku by asi velmi dobře odpověděl můj otec (smích). Za sebe ale můžu říct, že jsem určitě zájem měl, jinak bych do rodinného podnikání vůbec nevstupoval. Na chodu firmy jsem se různým dílem podílel už od mládí, a i zodpovědnost na mě přecházela postupně. Díky tomu vše bylo vlastně přirozené a nevnímal jsem firmu jako nějaké břímě.

MJ: Zodpovědnost spojená s řízením rodinné firmy je opravdu velká a jeden z hlavních úkolů pro rodiče i budoucí následovníky je, ujasnit si, zda tuto zodpovědnost chtějí nést. K tomuto rozhodnutí musí nastupující generace dospět sama. Já sám jsem o tom hodně přemýšlel a určitě to bylo jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v mém životě.

Hodlají se vaši otcové dál podílet na vedení firmy?
OW: Zatím je to v různých vlnách. Jednou má zájem o dění menší, jindy větší. Ale denní řízení už nevykonává.

MJ:Můj táta situaci popisuje tak, že rád řekne svůj pohled na věc, ale už nečeká, že bude mít hlavní slovo. I já jsem rád, když znám jeho názor a často na jeho doporučení dám.

Jak dlouho může trvat u zaměstnanců či obchodních partnerů zvyknout si na nového ředitele a naopak vaše seznamování se všemi důležitými lidmi okolo?
OW: Některé kontakty se občas ani předat nedají. Nicméně za mě je to proces na roky, kdy sám pozoruji, že postupně si na mě lidé zvykají. Do jisté míry tomu pomáhá i můj rostoucí věk, starší lidé jsou obecně lépe přijímaní než dvacetiletý kluk. Není to každopádně tak, že bych pouze přejímal kontakty od otce, postupem času samozřejmě buduji vlastní vztahy.

MJ: V našem případě není změna z pohledu obchodních partnerů důležitá, protože naše podnikání nestojí na osobních vztazích. Naopak u zaměstnanců jsou vzájemné vztahy důležité a já se snažím, aby mě všichni znali a byl jsem s nimi v osobním kontaktu.

Ondřej Wachal

Na co nejvíc jsou otcové hrdí, že vybudovali a chtěli by, aby zrovna té dané věci se dařilo i nadále? Čeho si naopak vy nejvíce vážíte?
OW: Otec je hrdý na to, že jeho firma je zde již třicet let a obstála v konkurenci, která do Česka přišla s daleko větším know-how ze zahraničí. Je za námi jednoduše vidět kus práce. Já si vážím toho, že VW Wachal je pořád rodinná firma, kde se s většinou lidí pořád znám osobně. A jsem moc rád a hrdý, že zde můžu pracovat a ta práce mi dává smysl.

MJ: Za tátu nemohu mluvit, ale já si mimo jiné vážím toho, jak dobře táta předání zorganizoval. Postupně mě zapojoval, dával mi větší a větší prostor, byl ochoten se vzdávat vlastních pravomocí a nakonec opravdu firmu předal. Po mých diskuzích s mnohými jinými následníky vidím, že takové hladké předání je neobvyklé, protože otcové zakladatelé se svých firem vzdávají jen velmi neradi.

Zapojíte do procesu více moderních technologií nebo sociální sítě pro lepší komunikaci, k čemuž se třeba vaši otcové tolik neměli?
OW: Určitě ano, zapojujeme moderní technologie už řadu let. Moc dobře chápeme, že dnešní doba si žádá nové způsoby komunikace a sociální sítě jsou jednou z forem. Moderní technologie samozřejmě zapojujeme i v samotné výrobě, ale to je přirozený vývoj, který nám je vlastní odjakživa.

MJ: Táta dobře chápe význam sociálních sítí, on-line propagace nebo e-shopu, byť právě toto jsou oblasti, ve kterých se osobně dost angažuji, protože je považuji za důležité a navíc mě baví.

Chystáte výraznější změny ve stylu řízení firmy, nebo jejím směřování?
OW: U nás nic zásadního nechystáme. Řízení máme několik let ustálené a vedení je tvořeno třemi řediteli, nad námi je pak otec jako statutár. Další směřování průběžně řešíme, dostáváme se například na Slovensko.
MJ: Emcu se daří, takže velké změny nechystáme. Spíše se snažíme zaměřit na to, jak bude vypadat naše podnikání za dva až tři roky. Snažíme se rozvíjet nové výrobkové kategorie, modernizovat výrobu nebo zlepšovat interní organizaci tak, abychom z toho mohli v budoucnu těžit.

Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Před chomutovským soudem stane Pavel Zítko kvůli šíření poplašné zprávy

vydáno 19. dubna 2024  0:22

U Okresního soudu v Chomutově dnes začíná hlavní líčení s aktivistou Pavlem Zítkem. Čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy. Soud přijal...  celý článek