Po pondělní rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] končí ve funkci politického náměstka Filip Vrubel. Z úřadu odchází i vedoucí ministrova kabinetu Petr Jarema a na úřadě nezůstává ani mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Svou rezignaci na funkci politického náměstka na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] oznámil Filip Vrubel na sociální síti LinkedIn dnes ráno. Jeho odchod společně s odchodem vedoucího ministrova kabinetu Petra Jaremy potvrdila ředitelka odboru komunikace s veřejností a mluvčí Gabriela Štěpanyová. A ani ta ve své funkci na ministerstvu nesetrvá.

„Jsem přesvědčen, že každý ministr má mít možnost přivést si své náměstky. Svou práci v nejbližších dnech dokončím a předám kolegům,“ napsal Vrubel s tím, že svou rezignaci předal novému ministrovi v úterý 22. září.

Filip Vrubel se na MZ ČR věnoval zavádění e-receptu, sdíleného lékového záznamu, segmentu lékáren a revizi systému cen a úhrad léčiv. Významně se podílel i na novele zákona 48/1997 Sb. O veřejném zdravotním pojištění.

Další náměstci odchod neoznámili

Druhým politickým náměstkem na MZ ČR je Alena Šteflová, bývalá šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace [WHO]. Ministr má ještě čtyři odborné náměstky. Sekci legislativy a práva ministerstva vede Radek Policar, jenž jediný zůstal po odchodu Vojtěchova předchůdce Miloslava Ludvíka [ČSSD]. Náměstkyní pro ekonomiku a zdravotní pojištění je od roku 2018 Helena Rögnerová. Třetí odbornou náměstkyní je od letošního března Jarmila Rážová. Jako náměstkyně a hlavní hygienička nahradila Evu Gottvaldovou.

Jarmila Rážová má být jmenována vládou příští pondělí

Od letošního září nastoupil do funkce náměstka pro zdravotní péči Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jeho místo do konce května 2020 zastával současný ministr Roman Prymula [za ANO]. Ten resort po neshodách s Adamem Vojtěchem opustil a odešel na Úřad vlády jako zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Aleksi Šedo z 1. LF UK míří na ministerstvo zdravotnictví

Za zmínku na závěr stojí i to, že za dobu působení Adama Vojtěcha ve funkci ministra se vyměnili i ředitelé Státního zdravotního ústavu [SZÚ], Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. V posledních třech letech se obměnili také ředitelé většiny fakultních nemocnic a dalších ministerstvem zřizovaných institucí.

Filip Vrubel a jeho práce na MZ ČR

Dodejme, že vystudovaný právník Filip Vrubel se ve své profesi specializuje na zdravotnické právo a farmacii. Na MZ ČR byl v zaměstnaneckém poměru již v letech 2008 až 2013. Poté přešel na Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], kde vykonával funkci náměstka ředitele. Od roku 2018 je ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] a od téhož času se stal externím poradcem dnes již bývalého ministra Vojtěcha. Ten ho v březnu 2018 jmenoval svým náměstkem.

Emergentní systém řeší reexporty i dostupnost léků

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here