Protidrogová centrála odmítá tvrzení, že pervitin zabavený v Evropě pochází hlavně z Česka

Národní protidrogová centrála nesouhlasí s tím, že by pervitin zabavený v Evropě pocházel zejména z výroben v České republice. Česko sice dlouhodobě vykazuje nejvyšší počet odhalených varen v Evropě, ve více jak 90 procentech případů se ale jedná o malé domácí laboratoře, uvedla na dotaz mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pervitin (ilustrační foto)

Národní protidrogová centrála nesouhlasí s tím, že by pervitin (na snímku) zabavený v Evropě pocházel zejména z výroben v České republice | Zdroj: Policie ČR

O tom, že droga, známá v odborných kruzích spíše pod označením metamfetamin, pochází zejména z Česka a příhraničních oblastí sousedních zemí, v pondělí informovalo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA).

S pervitinem bojuje od 16 a žila i na ulici: Závislost mi vzala svobodu, hodně let života i naději

Číst článek

„Tvrzení, že metamfetamin zabavený v Evropě pochází hlavně z výroben v Česku, je jednoznačně zcela mylné, není podloženo fakty a předpokládáme, že vzniklo v důsledku prosté komparace dat o množství záchytů a počtu odhalených laboratoří bez ohledu na objem výroby,“ uvedla Kudláčková.

„Tvrzení nejsou platná ani pro rok 2018, který tvoří datový zdroj zprávy a už vůbec nekorespondují s aktuální realitou nelegálních drogových trhů s metamfetaminem v Evropě s ohledem na dynamický vývoj posledních let,“ doplnila mluvčí.

Kudláčková uvedla, že většina odhalených varen v Česku má maximální výrobní kapacitu v řádu maximálně desítek gramů na jeden výrobní cyklus a jejich produkce je určena pouze pro domácí trh.

Minimum průmyslových varen

„Průmyslové varny s výrobní kapacitou v řádech kilogramů až desítek kilogramů s produkcí určenou na export u nás představují zhruba sedm procent všech odhalených varen, přičemž v posledních minimálně dvou letech registrujeme přesun vlastní velkoobjemové produkce do Polska a Nizozemí,“ popsala. O tom, že se někteří výrobci přesunuli do Nizozemska, informovala i EMCDDA.

Němečtí celníci hlásí změnu. Pervitin do země už nemíří z Česka, nově pochází většina z Nizozemska

Číst článek

Zločinecké skupiny, které pervitin na území České republiky vyrábějí ve velkém, podle mluvčí cílí nejčastěji na německé zákazníky.

„V roce 2019 bylo v Německu zabaveno nejméně 211 kilogramů metamfetaminu (v roce 2018 nejméně 129 kilogramů). Bylo prokázáno, že asi 115 kilogramů z toho pochází z Nizozemska a asi 65 kilogramů z České republiky,“ citovala Kudláčová ze zprávy o drogové trestné činnosti za rok 2019 německého Spolkového kriminálního úřadu.

Odmítají i produkci heroinu

K nejvýznamnějším zdrojům metamfetaminu v Evropě aktuálně podle Kudláčkové patří metamfetamin vyrobený mexickými zločineckými skupinami v průmyslových laboratořích zejména v Nizozemí a Belgii a metamfetamin dovážený mexickými zločineckými skupinami, zpravidla v kontejnerech nákladních lodí z Mexika.

Policie zadržela 12 lidí, kteří vyráběli drogy pro Německo. Pašovali je v hasicích přístrojích

Číst článek

„Na území Nizozemí tyto kriminální skupiny účelně kooperují s místními i jinými skupinami, mimo jiné i vietnamskými. K objemově významným záchytům mexického metamfetaminu došlo v letech 2019 v Rakousku, Německu, Belgii, Francii, Španělsku, Nizozemí a na Slovensku,“ uvedla Kudláčková. Významné množství zachyceného pervitinu také pochází ze střední Asie.

Zpráva EMCDDA o Česku hovořila také v souvislosti s heroinem, uvedla, že objev laboratoří na výrobu této drogy v posledních letech v Bulharsku, Česku, Španělsku a Nizozemsku společně se zvýšeným množstvím zabaveného morfinu a opia naznačuje, že určité množství heroinu se nyní vyrábí na území Evropské unie.

„V otázce produkce heroinu se zpráva opírá o ojedinělý záchyt jedné velmi malé produkce heroinu v České republice z opioidních léčivých přípravků, který svou významností nelze srovnávat s tradičními velkoobjemovými produkcemi a z našeho pohledu je spíše kuriozitou než náznakem trendu,“ dodala Kudláčková.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme