Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud řeší podvody. Dopravce musel vrátit část dotací, ale chce je zpět

  14:02
Nepříjemnou dohru mají pro Dopravní podnik Ostrava údajné dotační podvody odhalené v souvislosti s korupční kauzou lobbisty Martina Dědice, kterou soud řeší od roku 2016. Dopravce musel vrátit desítky milionů korun z evropských dotací na modernizaci tramvají. Chce je ale žádat zpátky.

Problémy se týkají zakázky na modernizaci starých tramvají T3. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„Žádali jsme po ostravském dopravci téměř 35 milionů korun. Podnik již tuto částku zaplatil,“ řekl ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko Libor Chlebiš. 

Dopravní podnik Ostrava (DPO) musel vracet peníze i přesto, že verdikt nad osmi lidmi a čtyřmi firmami obžalovanými z ovlivňování veřejných zakázek dopravního podniku a městské nemocnice padne zřejmě až příští rok. 

A teprve v úterý zahájil soud hlavní líčení se dvěma bývalými manažery DPO: někdejším předsedou představenstva a ředitelem Františkem Kořínkem a jeho provozním náměstkem a místopředsedou představenstva Radoslavem Hanzelkou. 

„Jakožto osoby v řídicích funkcích DPO měli v žádosti o účelové dotace úmyslně zatajit důležité či uvést nepravdivé informace. Například již zmodernizované a provozuschopné tramvaje zakomponovat do této dotace,“ nastínila stručně obsah obžaloby mluvčí Krajského soudu v Ostravě Klára Krystynová.

Regionální rada: Vyšetřování odhalilo nová fakta

Podle policie byla například modernizace patnácti kusů dosluhujících tramvají T3 předražená o 74 milionů korun a podnik získal v rozporu s pravidly čtyřicet procent dotací i na tři již zrenovované tramvaje, které společnost Pragoimex koupila od DPO jako „montážní sady“ a následně prodala zpět dopravci za cenu o téměř 9,6 milionu korun vyšší. 

Oba muži už před rokem obvinění odmítli. „Ničeho trestného jsem se nedopustil, věřím, že mě soud osvobodí,“ řekl tehdy Radoslav Hanzelka. Vinu popřel i u soudu.

Kořínek vypovídat odmítl. Novinářům ale před soudní síní řekl, že vinu necítí, protože „jen“ podepisoval hotové smlouvy, které přichystali odborní pracovníci z podřízených útvarů.

Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků a soudních znalců. Kdy bude vyhlášen rozsudek, zatím není jasné.

DPO tak vrátil desítky milionů bez ohledu na to, zda soudci rozhodnou o vině či nevině obžalovaných. 

Podle ředitele Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Chlebiše souvisí probíhající soudní řízení s dotací poskytnutou dopravnímu podniku na projekt Renovace vozového parku drážních vozidel realizovaný v letech 2009–2012. Podnik tehdy získal z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko dotaci 239 milionů korun. 

„Součástí projektu byla také přestavba 23 tramvají typu T3 na nízkopodlažní, na které byla poskytnuta dotace přes 173 milionů. Vyšetřování odhalilo nové skutečnosti, které jsme dříve neznali. Na základě poznatků policie a skutečností následně zjištěných při kontrole projektu Úřadem Regionální rady dospěl poskytovatel dotace k závěru, že došlo k porušení podmínek smlouvy o poskytnutí dotace. Z tohoto důvodu jsme dopravní podnik vyzvali, aby vrátil 34 822 200 korun, což již učinil,“ dodal Chlebiš.

Pře o vrácenou dotaci možná skončí u soudu

Mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Hřivnáč Rycková potvrdila, že částku zaplatili. Ale dodala, že tím pro ně celá záležitost neskončila. 

„V souvislosti s kauzou Dědic si Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko vyhodnotila některé skutečnosti tak, že DPO měl porušit dotační podmínky, a vyzvala k vrácení části dotace. Na základě aktuálně dostupných informací jsme však požadavek vyhodnotili jako neoprávněný. V rámci procesní strategie jsme ale požadovanou část dotací vrátili, jinak bychom museli platit i penále za porušení rozpočtové kázně. A jelikož penále by se počítalo zpětně ode dne poskytnutí dotace, šlo by o značnou částku. Ale poté, co jsme se podrobně seznámili se všemi okolnostmi případu, rozhodli jsme se vrácenou částku požadovat zpět,“ uvedla Rycková.

Podle policie i státního zástupce nakupoval DPO předražené tramvaje a pochybná jim připadala zejména transakce spojená s prodejem tramvají Pragoimexu a zpětným odkupem DPO s cenou navýšenou o téměř čtyři miliony korun.

Podle Ryckové jde ale o velmi zjednodušený popis situace, který pomíjí řadu důležitých okolností. „Vede k naprosto zavádějícímu závěru, že DPO nepostupoval s péčí řádného hospodáře, když bezdůvodně zaplatil za modernizaci tramvají více, než musel. To však není pravda. Máme za to, že DPO pravidla poskytování předmětné dotace ani platné právní předpisy neporušil. Proto do konce září zašleme Regionální radě předžalobní výzvu, a pokud ve lhůtě peníze nedostaneme, podáme správní žalobu. Je to poměrně složitá transakce, proto spolupracujeme s externí advokátní kanceláří. Ale jediným subjektem, který může vyslovit konečný verdikt, zda byly porušeny zákony nebo pravidla pro poskytnutí předmětné dotace, je soud,“ dodala Rycková.

Šéf Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko uvedl, že každý příjemce dotace má právo rozporovat závěry Regionální rady. „My jsme informováni, že DPO nesouhlasí se závěry naší kontroly a že bude činit právní kroky za účelem získání vrácené dotace zpět. Jedná se o zcela standardní postup, kdy příjemci dotaci vrátí a následně probíhá odvolací nebo soudní řízení. Odvolací orgán nebo soud nemusí potvrdit závěry poskytovatele dotace,“ uvedl Chlebiš.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...