Digitální kurátoři. Nové programy dokážou prohlížet a analyzovat téměř neomezené množství obrázků

23. září 2020

Program vidí celé hvězdokupy obrazů a zastane i roli kurátora. Co umí zjistit? Co mu uniká?

Pojetí práce kurátora rozšiřují dva tuzemské programy, které fungují na bázi umělých neuronových sítí. Digitální kurátor, se kterým pracuje Lukáš Pilka, dokáže bleskurychle procházet rozsáhlé digitalizované databáze výtvarných děl starých mistrů a detekovat v nich specifické objekty.

Projekty Digitální kurátor i Nový archivář vzbuzují hodně otázek, což je podle mě základ úspěchu.
Barbora Čápová

Vizuál ukazuje výsledek detekce objektů na obrazech, které skrze syntetickou neuronovou síť rozpoznává Pilkův Digitální kurátor

Jeho kolega Nový archivář, kterého v rámci projektu Černá skříňka programoval Štěpán Miklánek, se pro změnu pokouší uchopit a roztřídit asi tisícovku výstupů současných umělců reagujících na pandemickou krizi. Výčet nových pojetí kurátorské praxe rozšiřuje Barbora Čápová, která se v rámci doktorského studia zabývá současnými a často hybridními kurátorskými strategiemi. 

Strojové oko se dívá na obraz nebe s mraky a vidí slona

Využívání pokročilých digitálních nástrojů, digitalizace sbírek i prezentace současných děl na internetu přináší oboru dějin umění a oblasti vizuální kultury nový rozměr. Lukáši Pilkovi se podařilo k dnešnímu dni shromáždit digitální sbírku obrazů, která čítá téměř dvě stě tisíc položek. Skrze Digitálního kurátora v nich může detekovat různé formální a obsahové vlastnosti, vytvářet jakési digitální výstavy a získávat zajímavá statistická data.

Můj Digitální kurátor, který je poháněný strojovým učením a počítačovým viděním, si může prohlížet prakticky neomezené množství obrázků.
Lukáš Pilka

Co všechno může neuronová síť vidět jedním pohledem? Vizualizace ukazuje práci Nového archiváře, který uspořádal obrazový materiál do vzdálenostní mapy všech obrazů, které měl k dispozici

Výzkumný projekt Černá skříňkaNový archivář, na kterém vedle Štěpána Miklánka pracovala Jana Horáková, Marika Kupková a Pavel Sikora, představuje i výstava HUMAIN navazující na stejnojmennou konferenci, která se konala 19. září 2020 v Brně. Samotná výstava je k vidění do 4. října v brněnské galerii Industra.

Pořad připravila: Tereza Lišková
Hudební výběr: Eliška Vidomus
Všechny skladby originálním způsobem reinterpretují a aktualizují hudbu od středověku po současnost.
Spustit audio

Související