Teplice – V teplické kavárně Fokus Kafe se můžete až do ledna příštího roku seznámit se snímky z fotografické soutěže FotoAréna. Vernisáž zahájila v úterý 22. září zástupkyně ředitele Hotelové školy (HŠ), Obchodní akademie (OA) a Střední průmyslové školy (SPŠ) v Teplicích, Jana Vachoušková. Na výstavě jsou k vidění fotografie studentů a žáků základních škol ze tří rozdílně tématicky zaměřených soutěží a dvou ročníků.

Soutěž FotoAréna vyhlásilo vedení jmenovaných škol poprvé v roce 2019 pro své kmenové studenty. „V prvním ročníku jsme zvažovali o zadání témat. Nakonec jsme vyhlásili soutěž volnou,“ řekla v úvodu vernisáže k prvnímu ročníku Vachoušková. „Přišla nám tématicky různorodá směs snímků. Rozdělili jsme je proto do tří základních skupin: příroda, technika a snímky s motivy města.“ Zástupkyně upozornila zejména na soutěžní fotografii Lázeňské ticho absolutního vítěze loňského roku, Jana Macka (HŠ).

2309vernisaztp2

O pořadí jednotlivých prací rozhodovalo osm erudovaných fotografů. Tři nejlepší práce z roku 2019 jsou pro zvýraznění na výstavě zarámované. Na podzim téhož roku vyhlásili pořadatelé, motivovaní zájmem studentů, navíc i stejnou soutěž pro žáky základních škol. „Trochu nás zklamalo, že se zapojilo jen několik málo škol. Fotografie, které přišly, ale stojí za to. Mezi nimi zazářily snímky Tomáše Vlasatého (BGZŠ) a jeho vítězná fotografie Zámecká zahrada,“ informovala Vachoušková.

Začátkem letošního roku vyhlásili organizátoři druhý ročník FotoArény. Ten výrazným způsobem poznamenaly události kolem koronaviru. „Dostala jsem například email: Jak máme fotit, když nesmíme vycházet ven?,“ popisuje problematické období Vachoušková. Tentokrát, jak dodala, byla zadaná témata Teplicko a Můj obor. Podle zástupkyně očekávali organizátoři s napětím zejména práce, které se objeví v kategorii Můj obor. „Bohužel, školní praxe se vzhledem k situaci rušily. Jediný, kdo téma využil, byl opět Honza Macek. Odborná porota zvolila z jeho dvou snímků Ranní kávu. Skvělá je ale i jeho špagetová fotografie Buon Appetito.“

2309vernisaztp3

Na předních místech soutěže se kromě zmíněného Jana Macka z hotelové školy a Tomáše Vlasatého z biskupského gymnázia, umístili se svými snímky také Matyáš Lacina (SPŠ), Kateřina Jelínková (HŠ) a Lukáš Rychetský (SPŠ). Nicméně, jde o pohled, který nemusí korespondovat s tím vaším. Na výstavě určitě najdete i další snímky, které si získají vaši pozornost.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru