Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahošova cesta na Tchaj-wan se odkládá kvůli viru na jaro

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Cesta senátora a někdejšího kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše na Tchaj-wan se vzhledem k horší epidemiologické situaci uskuteční až na jaře. V dnešní tiskové zprávě to uvedl bývalý senátor Martin Mejstřík. Původně měl Drahoš zemi navštívit 21. až 29. října. Na Tchaj-wan s ním měli odletět vědci, epidemiologové a experti na kybernetickou bezpečnost.

"Odložit cestu mé delegace na Tchaj-wan je za současných podmínek jediné logické rozhodnutí," uvedl Drahoš. "Na straně Tchaj-wanu vidím velký zájem na prohloubení stávající spolupráce a pevně věřím, že i když se moje cesta uskuteční o několik měsíců později, přispěje k dalšímu posílení vztahů s našimi tchajwanskými přáteli," dodal. V zemi ze měl Drahoš mimo jiné zúčastnit otevření česko-tchajwanských technologických dnů v Tchaj-peji.

Cesta naváže na nedávnou návštěvu delegace předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Tchaj-wan navštívil na přelomu srpna a září. Doprovodilo ho téměř 40 zástupců středních a menších českých firem.

Při ukončení cesty Vystrčil řekl, že misi pokládá za úspěšnou. Ostrovní země je podle něj ochotna ekonomicky se více angažovat v Evropě prostřednictvím České republiky a Česko by toho mělo využít.

Cestu kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi české horní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. Proti výroku se ohradila česká diplomacie i evropští představitelé. Vystrčila za cestu na Tchaj-wan opakovaně kritizovali i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Témata:  Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy