Mistrovství ČR na klasické trati ovládli Denisa Kosová a Miloš Nykodým

Mistrovství ČR na klasické trati ovládli Denisa Kosová a Miloš Nykodým

V sobotu 19. září proběhl u Bystřice nad Pernštejnem závod MČR na klasické trati v orientačním běhu. Na závodníky čekaly fyzicky velmi náročné kopcovité tratě nedaleko vodní nádrže Vír. Tituly v hlavních kategoriích vybojovali Denisa Kosová a Miloš Nykodým.

Denisa Kosová zlato obhájila

Na trati žen, která měřila 8,1 km a měla 460 metrů převýšení, vedla v první polovině Tereza Janošíková, na dlouhém postupu na 10. kontrolu ovšem nezvolila optimální variantu a to ji vyřadilo z medailových pozic. Na první místo se tak posunula jasně nejlepším mezičasem Jana Knapová a v čele vydržela do 12. kontroly. Další dlouhý postup na 13. kontrolu jasně ovládla Denisa Kosová, dostala se do vedení a až do cíle před sebe nikoho nepustila a vybojovala třetí titul na klasické trati za sebou: „Jestli to je hattrick, to neřeším. Spíš když člověk titul obhájí, tak má radost.“ V cíli byl její náskok před Janou Knapovou 42 sekund. Pro bronz si doběhla v závěru dost stahující Lenka Mechlová, která za vítěznou Kosovou zaostala o minutu a 4 vteřiny. Tereza Janošíková obsadila se ztrátou necelých tří minut čtvrtou příčku, pátá skončila Adéla Indráková a šestá Anna Štičková, jejichž ztráta byla přes čtyři minuty. Až v závěru první desítky skončila další z favoritek, chybující reprezentantka Vendula Horčičková. Trať žen si mimo soutěž zaběhla jedna z největších hvězd světového orientačního běhu Švýcarka Simona Aebersold a dosáhla o tři minuty lepšího času než česká vítězka Denisa Kosová.

1.

Kosová Denisa

OK 99 Hradec Králové

69:05

2.

Knapová Jana

OK Lokomotiva Pardubice

69:47

+ 0:42

3.

Mechlová Lenka

OK Slavia Hradec Králové

70:09

+ 1:04

4.

Janošíkova Tereza

SK Severka Šumperk

71:57

+ 2:52

5.

Indráková Adéla

SK Žabovřesky Brno

73:09

+ 4:04

6.

Štičková Anna

SK Severka Šumperk

73:23

+ 4:18

Miloš Nykodým zpět na trůnu

V závodě mužů byly v cíli rozestupy větší, i proto, že trať dlouhá 13,2 km s převýšením 870 metrů byla opravdu náročná, pod 100 minut se dostali jen dva závodníci z 44členného startovního pole. Do 15. kontroly průběžně vedl Vojtěch Král, dlouhý postup na 16. kontrolu vyzněl ale daleko lépe pro Miloše Nykodýma a brněnský závodník už před sebe nikoho nepustil. Když doběhl o interval před ním startujícího Pavla Kubáta, tak mu velmi rychle utekl. Svůj náskok stále zvyšoval a v cíli byl o tři minuty a 35 vteřin dříve než Vojtěch Král. „Byl jsem docela dobře připravený na ty delší volby, tu první jsem asi úplně nezvládl, ale pak už jsem měl vše připravené. Podařilo se mi držet strojové tempo, které jsem si nastavil. Nohy byly dnes perfektní. Teď mrzí, že mi loni vítěznou šňůru na klasikách přerušil Vojta Král,“ uvedl po doběhu Miloš Nykodým a upozornil na fakt, že nebýt loňského bronzu, tak mohl mít ve sbírce pátý titul z klasické trati v řadě. Pavel Kubát vybojoval bronz (ztráta 4 minuty a 41 vteřin). Výborně opět běžel mladý Tomáš Křivda, jeho ztráta na vítěze byla necelých sedm minut. Pátý Marek Minář a šestý Tomáš Kubelka ztratili přes sedm minut.

1.

Nykodým Miloš

SK Žabovřesky Brno

96:08

2.

Král Vojtěch

SK Severka Šumperk

99:43

+ 3:35

3.

Kubát Pavel

OK 99 Hradec Králové

100:49

+ 4:41

4.

Křivda Tomáš

K.O.B. Choceň

102:57

+ 6:49

5.

Minář Marek

SK Žabovřesky Brno

103:18

+ 7:10

6.

Kubelka Tomáš

OK Lokomotiva Pardubice

103:50

+ 7:42

Dalším individuálním šampionátem bude MČR na krátké trati, které se odehraje 3. října v krásných a mapově náročných skalnatých terénech Labských pískovců. Pro reprezentanty to bude dobrý trénink i vzhledem k blížícímu se domácímu Mistrovství světa v roce 2021.

Text: Matěj Burda, Český svaz orientačních sportů