Hlavní obsah

Přírodovědné centrum univerzity v Ústí za miliardu je hotové

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nové Centrum přírodovědných a technických studií v kampusu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem za bezmála miliardu korun je připraveno na akademický rok.

Článek

Přestěhovaly se sem dvě fakulty, vybaveny jsou laboratoře a zázemí pro studenty. Ti však zřejmě zahájí semestr 1. října kvůli šíření epidemie koronaviru distanční výukou. ČTK a Českému rozhlasu to dnes řekl rektor Martin Balej.

Budova Centra přírodovědných a technických studií (CPTO) včetně laboratorních stolů stála 732 milionů korun, z toho 680 milionů pokryla dotace Ministerstva školství. Univerzita zaplatila ze svého zbytek a na nové vybavení za 240 milionů korun získala evropskou dotaci. Přestěhovala se sem přírodovědecká fakulta a fakulta životního prostředí.

Součástí nového objektu, který stojí na místě bývalé porodnice, jsou laboratoře chemie, fyziky, nanotechnologií, geografie. V každém patře je relaxační prostor pro studenty a akademiky, na střeše kopule s dalekohledem pro denní pozorování. „Skoro polovina budovy jsou laboratoře, je tu hodně digestoří, proto musí mít kvalitní vzduchotechniku. Největší problém bylo se sem se všemi trubkami vejít,“ uvedl vedoucí projektového týmu CPTO František Podrápský.

Do projektu se musela zapracovat ochrana objektu vzhledem k blízkosti chemičky. „V případě, že dojde k chlorovému poplachu ve Spolchemii, na náš pult ochrany přijde signál, dveře se zavřou, budova přetlakuje a lidé odchází do bezpečí na střechu. V budově se zavřenými okny přetlak vytlačí chlor,“ popsal Podrápský.

Prostory jsou na studenty připraveny a akademici podle rektora natěšeni. „Bohužel nám do toho vstoupila druhá vlna pandemie a mohu dopředu říci, že v tuhle chvíli se domlouvá to, že naše univerzita přejde na distanční výuku,“ uvedl Balej. Výjimku budou mít nejspíš menší skupiny po patnácti členech.

Využít při příznivém počasí mohou akademici nový venkovní amfiteátr, k dispozici jsou e-learningové portály. Nejdůležitější bude seznámit podle Baleje s distanční výukou studenty 1. ročníků. Fakulty si samy řeší specifické požadavky na přípravu studentů.

Přes narůstající počet nemocných covidem-19 je stále zájem o studium na univerzitě třetího věku. „Senioři se chtějí potkávat, pro ně je důležitý sociální kontakt, pokračujeme proto v přípravě nového semestru při zachování podmínek diktovaných krajskou hygienickou stanicí,“ řekl Balej. Univerzita se zároveň dál snaží pomáhat se zvládnutím pandemie různým skupinám obyvatel. Studenti pedagogické fakulty budou doučovat žáky základních škol, hygienici nyní požádali univerzitu o pomoc studentů při trasování.

Bez ohledu na to, jak bude výuka nakonec vypadat, se 1. října otevře v nové budově menza. Původní ukončila provoz v areálu vysokoškolských kolejí před více než deseti lety, přestavuje se na Dům umění. „Menza by se mohla stát srdcem kampusu, kam by si cestu mohla časem najít i veřejnost,“ uvedl Balej.

V provozu už je parkoviště, vzniklo 200 míst před budovou a pod ní. V kampusu se ještě staví budova fakulty strojního inženýrství, po dokončení v roce 2022 bude kampus na místě původního nemocničního areálu stavebně dokončen a následovat budou krajinářské úpravy.

Reklama

Doporučované