Stefano Domenicali by se měl stát šéfem formule 1

Stefano Domenicali by se měl stát šéfem formule 1

Bývalý šéf týmu Ferrari Stefano Domenicali by se měl stát šéfem formule 1. Ve své roli by měl vystřídat Chase Careyho, který před několika lety sehrál klíčovou roli ve změně vlastnictví formule 1.

Z různých zdrojů přichází informace, že Chase Carey by měl přenechat roli šéfa týmu Stefanu Domenicalimu. 55letý Ital by měl do funkce nastoupit ještě před koncem letošní sezóny.

Smlouva zatím podepsána nebyla, obě strany dolaďují poslední detaily. Ačkoliv formule 1 změnu oficiálně neoznámila, vedení v úterý informovalo jednotlivé týmy.

Chase Carey by měl být ve vedení formule 1 zapojen minimálně do konce roku a měl by Domenicalimu pomoci převzít všechny kompetence.

Kdo je Stefano Domenicali?

Stefano Domenicali se v roce 1992 stal závodním ředitelem na okruhu v Mugellu. V roce 1995 přešel k Ferrari, kde se stal šéfem sportovní divize Ferrari. V prosinci roku 1996 se stal manažerem týmu.

Od roku 1998 působil ve funkci sportovního ředitele, byl tedy jednou z klíčových osob Schumacherovy vítězné éry. V roce 2008 nahradil ve funkci šéfa týmu Jeana Todta. U Ferrari skončil v dubnu 2014.

Ještě téhož roku se stal viceprezidentem Audi v oblasti nových obchodních iniciativ. V roce 2016 se pak přesunul k Lamborghini, které spadá stejně jako Audi pod koncern VW Group. Zároveň byl jmenován prezidentem FIA v oblasti jednosedadlových monopostů (formulových monopostů).

Domenicali stál za přejmenováním GP2 na formuli 2, stejně jako stál za vznikem mezinárodního poháru formule 3, který se nyní pořádá v rámci závodních víkendů formule 1.

Stefano Domenicali se opět spojí se svými bývalými kolegy z dob, kdy pracoval u Ferrari. Jean Todt je prezidentem FIA a Ross Brawn byl jmenován sportovním ředitelem F1. Todt zastává svou fuknci od roku 2010, o další mandát však usilovat nebude, ten současný vyprší příští rok. Ross Brawn se stal sportovním ředitelem formule 1 v roce 2017.

Domenicali se zaměří především na systematickou udržitelnost F1. Během pandemie se zúčastnil exkluzivního rozhovoru pro Motorsport.com, kde zdůraznil, že je důležité, aby se FIA, Liberty Media a týmy semkly a plánovaly budoucnost sportu jednotně.

„Je důležité, aby byli jednotní. Myslím si, že se vydali správným směrem,“ prozradil v dubnu Domenicali. „Buďto to berte, nebo to nechte být. Naštěstí to většina týmů nenechá být, takže nápady přijmou.“

„Pokud by je nepřijaly, riskovali bychom ztrátu jakékoliv šance vrátit formuli 1 zpět na vrchol. Máme jedinečnou šanci změnit motoristické odvětví.“

Sdílejte na:
Zavřít