CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Jana Poncarová

24. 09. 2020

0 komentářů

Podílové fondy jsou otevřené všem. Jaká jsou pro a proti této investice?

 

Investovat dnes mohou i lidé, kteří jsou schopni měsíčně odkládat jen několik stokorun. Finančníci jim v takovém případě doporučí pravděpodobně podílové fondy. Výnosy závisí na riziku, kteří jsou investoři ochotni nést.

Loading



 

Kdo může odkládat alespoň nějakou měsíční částku stranou, přemýšlí nad možnostmi jejího zhodnocení. Těch, kteří mohou přímo investovat do akcií nebo dluhopisů, je ale málo. Limituje je časová náročnost, neznalost finančních trhů a zpravidla i větší kapitál, bez něhož to v některých případech prostě nejde. Řešení nabízejí podílové fondy, které slibují dostupnost i diverzifikaci portfolia, což ve výsledku snižuje i rizikovost investice.

Podílové fondy jsou nástrojem takzvaného kolektivního investování. „Zájemcům umožňují investovat do aktiv, která by pro ně jinak byla nedostupná. I při investici malé částky přinášejí širokou diverzifikaci – tedy rozkládají prostředky do fondů investovaných do mnoha cenných papírů, čímž výrazně snižují riziko špatného výběru jednoho cenného papíru, například jedné akcie, a zároveň tím zvyšují potenciál pro výnos,“ uvádí František Bouc z České spořitelny.

Kdo investuje, vydělá

Zatímco ti, kdo s akciemi obchodují sami, musí sledovat vývoj na trhu, o investice do podílových fondů se starají bankéři nebo investiční poradci. Investoři tak šetří svůj čas. „Podílové fondy mají také vyšší výnosy, než jsou na depositních produktech. Záleží na druhu podílového fondu. V zásadě ale fondy v dlouhodobém horizontu poráží depozitní produkty. Klient však musí být ochoten podstoupit určité riziko nebo krátkodobou volatilitu,“ říká Tomáš Kapoun, manažer investičního bankovnictví ve společnosti Moneta.

Podle Františka Bouce je pak největší výhodou regulace investičních společností a podílových fondů jako takových. „Jsou totiž za přísných pravidel řízeny profesionály – portfolio manažery, kteří mají odpovídající předpoklady a znalosti a musí dodržovat velmi striktní pravidla a investiční limity, nad nimiž je nastaven systém řízení rizik. Na dodržování těchto přísných pravidel dohlíží nejen investiční společnost, ale také depozitář fondu, tedy nějaká renomovaná banka smluvně zajišťující dodržování limitů a pravidel,“ dodává.

REKLAMA

I z těchto důvodů doporučuje Michal Stupavský, investiční stratég společnosti Conseq Investment Management, podílové fondy všem drobným investorům, a to bez rozdílu. „Očekávané výnosy závisí na rizikovosti podkladových aktiv. Dynamičtí investoři s dlouhým investičním horizontem by měli volit fondy s převahou akcií. Takové fondy dokážou v dlouhodobém horizontu přinést průměrné roční zhodnocení po poplatcích kolem 6 až 7 procent,“ uvádí.

Každá investice má negativa

Ačkoli se na první pohled mohou podílové fondy jevit jako bezstarostná a výnosná investice, je nutné zvážit i negativa a případná rizika. Co je na jedné straně výhoda, může být i nevýhoda. Záleží na úhlu pohledu. V případě podílových fondů pak jde zejména o širokou diverzifikaci. Ta na jedné straně snižuje riziko, na druhé straně i výnosy. „Vzhledem k široké diverzifikaci investičních portfolií podílových fondů nemohou podílníci očekávat výrazně nadprůměrné výnosy silně nad srovnávací indexy neboli benchmarky,“ konstatuje Michal Stupavský.

Na to, že výnos není garantovaný, upozorňuje i Tomáš Kapoun. „Investor u fondů podstupuje riziko nevýnosu nebo ztráty výměnou za vyšší výnos. Investice není – na rozdíl od běžných a spořicích účtů – pojištěna. Hodnota investice také často kolísá, takže hodnota fondů se mění každý den. I s tím je třeba počítat,“ doplňuje.

Podílové fondy v době korony

Konec konců, není to tak dávno, co i podílové fondy byly jako na houpačce. I jich se totiž zjara dotkla koronavirová krize. Na začátku pandemie, tedy koncem února a začátkem března, propukla mezi investory panika a řada z nich začala své investice odprodávat. Naopak ti zkušenější využili propady k nákupům převážně rizikovějších akciových fondů, kde v podstatě nakupovali s výraznou slevou.

REKLAMA

„Čas ukázal, že to byl dobrý tah. Nyní vidíme návrat k normálnímu stavu tak, jak tomu bylo před pandemií. Obecně se dá říct, že každý pokles v sobě skrývá příležitost a zároveň i poučení do dalších roků. Trhy podobnou situaci nikdy nezažily, a přece v ní nyní dokážou normálně fungovat. Trhy aktuálně lámou rekordy, otázka je, na jak dlouho. Zejména v druhém pololetí roku 2021 očekáváme zpomalení ekonomiky, a tím i dopad na trhy,“ dodává Tomáš Kapoun.

Čím delší, tím lepší

Každá investice je individuální a platí to i o podílových fondech. Začínající investoři většinou dostanou u svého bankéře nebo poradce dotazník, který vyplní a z něhož vzejde, do jaké kategorie investorů spadají – zda jsou spíše konzervativnější, nebo je lákají rizikovější investice. Důležité je ujasnit si priority a cíle, tedy čeho a za jakou dobu chce investor dosáhnout.

„Je zcela klíčové vědět, jaké zhodnocení je pro investora zajímavé, jak ochotný je podstoupit tržní rizika i kolísání hodnoty vložených peněz. Rozhoduje i doba, na kterou chce prostředky investovat, stejně jako jeho znalosti a zkušenosti. Teprve pak následuje výběr podílových fondů, které by měly být zvoleny na základě investiční strategie. Nejjednodušším řešením jsou smíšené fondy, které prostřednictvím jedné investice rozloží peníze do více tříd aktiv tak, aby to odpovídalo mým preferencím a očekáváním,“ konstatuje František Bouc.

Michal Stupavský pak doporučuje rozhodovat se podle tří kritérií. „Prvním je historie fondu – čím déle je na trhu, tím lépe. Druhým je poplatková struktura. Tady platí, že čím nižší poplatky, tím lépe. A třetím je renomé správcovské investiční společnosti. I v tomto případě znamená, že čím příznivější je, tím lépe pro investora,“ uzavírá.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *