Vodafone logo pro tisk nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Přejít k nám

Kontakt

Tisková zpráva

 

Ústí nad Labem zahájí testovací provoz autonomního řízení vozidel na 5G síti Vodafonu.

21. září 2020

Řízení aut bez řidičů, U Smart Zone, je unikátním a prvním projektem v České republice, který zhmotňuje budoucí možnosti 5G v prostředí reálného města. Projekt vznikl v rámci iniciativy 5G pro 5 měst ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva pro místní rozvoj a Vodafonu, na jehož síti 5G staví. K představení testovacího provozu autonomního řízení vozidel došlo při příležitosti slavnostního otevření nového sídla Inovačního centra Ústeckého kraje. Auta bez řidiče by v budoucnu například mohla vyzvednout doma seniory a odvézt je lékaři. Podobně by mohla umožnit cestování třeba i lidem s postižením, kteří dosud řídit nemohli.

Poté, co Vodafone v Karlových Varech představil možnosti 5G sítě pro potřeby Záchranky a na simulované autonehodě demonstroval přenos velkého množství paralelních videostreamů ve velmi vysokém rozlišení, startuje společně s partnery novou éru 5G služeb v Ústí nad Labem. Na jeho 5G síti bude probíhat testovací provoz řízení vozidel bez řidiče a společně s partnery se pustí do prvních pilotních projektů, které úzce souvisí s novým konceptem U SMART ZONE #Living Lab. Ústí nad Labem se tak stane tzv. živou laboratoří, prostorem pro zkoumání a hodnocení inovativních nápadů a konceptů pro zlepšení kvality života v reálném městském prostředí. A to vše se zapojením výzkumných pracovišť, firem, veřejných subjektů a obyvatel města v oblastech mobility, zdravotnictví, životního prostředí a energetiky.

“Dnes vrcholí naše téměř roční spolupráce na přípravě projektu 5G pro město Ústí nad Labem, kde jsme klíčovým telekomunikačním partnerem. Ústí nad Labem je jedním z pěti měst v České republice, kde rozbíháme síť páté generace a zároveň prvním městem, které otestuje vzdáleně řízená vozidla v reálném prostředí. Je to jeden z prvních kroků k dopravě budoucnosti, kterou umožní sítě páté generace,“  říká Petr Dvořák, generální ředitel Vodafonu.

Mobilní 5G síť přináší důležité změny

Nová síť 5G je pro spuštění testování autonomních vozidel klíčová. Ta k bezproblémové jízdě vyžadují přenos velkého množství dat z různých senzorů a kamer a zároveň velmi rychlou odezvu pro komunikaci s okolním prostředím a operátorem. 5G poslouží autonomním vozidlům zásadním způsobem k jejich rozvoji a bez sítě páté generace by nebylo možné taková vozidla v budoucnu provozovat.

Předpokládá se, že autonomní vozidla povedou k bezpečnějšímu a plynulejšímu provozu. Sníží se počet nehod způsobených lidskou nepozorností. Autonomní vozidlo nebude nikdy unaveno, nebude porušovat dopravní předpisy. Videokamery, radary, lidary a další instalované technologie umožní vozidlu získat přehled o situaci kolem vozidla v plném rozsahu 360°. Tato doprava budoucnosti zlepší život i ve městech, protože přinese úsporu pohonných hmot i menší produkci emisí. Auta budou mít schopnost samočinného zaparkování mimo centra měst, čímž uvolní tento prostor pro smysluplnější účely. Zároveň umožní jízdu i lidem, kteří doposud řídit nemohli. Autem by pak mohli bez problému jezdit i lidé se zdravotním postižením. Vozidlo například může vyzvednout doma seniora a dovézt ho k lékaři nebo na nákup.

Datová platforma Portabo a IoT

Sběr dat potřebných pro provoz autonomních vozidel bude zajišťovat regionální datová platforma Portabo, která sjednocuje data z dopravy, životního prostředí, energetiky, zdravotnictví a veřejné správy. Tato data mohou využívat obce, města i kraj ke své činnosti a jsou k dispozici i třetím stranám pro jejich další zhodnocení. Se sběrem dat pomůže síť internetu věcí (NB-IoT) od Vodafonu. IoT senzory dokáží například mapovat obsazenost parkovišť. Čidla hlídají ovzduší města nebo jsou součástí protipovodňových hlásičů.

Platforma Portabo vznikla v říjnu 2019 a podílí se na ní Ústecký kraj, Statutární město Ústí nad Labem, Statutární město Děčín, Město Litoměřice, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, České vysoké učení technické v Praze s pobočkou v Děčíně a Inovační centrum Ústeckého kraje, z.s. (ICUK).

ICUK se zároveň stalo iniciátorem, koordinátorem a propagátorem testování autonomních aut v Ústí nad Labem. Funguje také jako odborný konzultant a stejně jako Vodafone pomáhá při transformaci Ústeckého kraje. V nových prostorách Inovačního centra - ICUK Space Hradební, je k dispozici coworkingové centrum, kanceláře k pronájmu nebo eventový prostor pro regionální události. V centru města se tak podařilo vytvořit společné kontaktní místo pro podnikatele a výzkumníky s agenturou CzechInvest, TAČR a API.

Na nové adrese najdou sídlo a pobočky také nové firmy, které směřují do Ústí nad Labem v souvislosti s pilotními projekty a novými příležitostmi právě například v oblasti chytré mobility,“ dodává na závěr ředitel ICUK Martin Mata.