EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

Realitní trh: Praha nabízí více pronájmů, v regionech nemovitosti zlevňují

 

Navzdory ekonomické krizi, kterou zapříčinil nouzový stav, realitní trh v České republice neskomírá. Developeři nadále staví a prodávají, v Praze je více nemovitostí k pronájmu a v regionech je zájem nejen o nemovitosti k bydlení, ale také o chaty a chalupy.

Loading



 

Po skončení nouzového stavu způsobeného Covidem, se realitní transakce vrátily na svá předkrizová čísla. Některé výsledky hovoří zároveň o nárůstu realitních transakcí. To je dáno především tím, že transakce, které se nevyřídily v nouzovém stavu se začaly vyřizovat po jeho skončení. Tím došlo tedy k nárůstu,“ vysvětluje Kamila Houšková z portálu Bydlisnami.cz.

V Praze v červenci meziročně klesly ceny nájmů u průměrných bytů o velikosti kolem 60 metrů čtverečních o 9,5 procenta. Ve srovnání s rokem 2018 jde dokonce o 16procentní pokles. Ceny nájemného v Praze se během posledního pololetí snížily o více než 10 %, jak vyplývá z údajů portálu Realitymix.cz.
Podle společnosti GarantovanyNajem.cz klesla poptávka po nájemním bydlení až o 50 %, naopak nabídky rostou. Někteří zájemci totiž pocházeli z ciziny nebo v Praze přebývali dočasně.

„Propad v turistické branži rezonoval v oblasti krátkodobých nájmů, kde poptávka prakticky přestala existovat. Majitelé tak byli nuceni přenést své nemovitosti na trh s nájmy dlouhodobějšími. Rázem se na něm objevily tisíce nových bytů v lukrativních lokalitách s velmi dobrým stavem a vybavením. To nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou ještě více vychýlilo,“ vysvětluje Tomáš Suchomel, výkonný ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz. Dalším faktorem je tlak současných nájemníků na snížení cen nájmů s ohledem na vládní opatření.

Pronájmy v Praze mají vliv na regiony

Krize většinou ceny nemovitostí srazí, ale letos bylo patrné jen mírné zhoupnutí. „V poslední době na realitním trhu sledujeme nárůst nabídky prodejů v panelových domech a nabídku nájemního bydlení v Praze. Všem je nyní jasné, že zvýšení nabídky pronájmů je způsobeno sníženou činností Airbnb,“ popisuje Houšková.
Větší nabídka pronájmů v Praze ovlivňuje i chod života v regionech. Ceny pronájmů se v jiných městech snížily, a to právě kvůli zvýšené nabídce v Praze. Podle realitního portálu Bydlisnami.cz se například byt 2+1 v Mostě v dobré lokalitě před krizí nabízel až za 12 tisíc korun. Momentálně se tato nabídková cena snížila o 10–20 procent.

REKLAMA

Chaty a chalupy jsou stále v kurzu

Sehnat rekreační objekt v dobrém stavu byl letos opravdu oříšek. I kvůli složitějšímu cestování lidé trávili léto na chatách. Jejich ceny meziročně vzrostly zhruba o 30 procent a poptávka je stále veliká.

„Naši makléři potvrzují, že o chalupy ve více odlehlých koutech republiky je nebývalá poptávka. Hlavní roli hraje možnost skrýt se před ostatními, současný stav chalupy se nově dostává až na druhé místo. Takových objektů je však jen málo,“ říká mluvčí realitní kanceláře RE/MAX Tomáš Hejda.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *