Jihomoravský kraj chce další vlaky do vlastnictví, přemýšlí o bateriích

Jihomoravský kraj chce posílit pozici jediného majitele vlaků mezi kraji.

Jižní Morava je tuzemským průkopníkem modelu, kdy železniční vozidla patří kraji. Ve výrobě je série 37 elektrických jednotek Škoda. U toho ale nemá do budoucna zůstat. Objednaná vozidla pokryjí jen 45 procent potřebných výkonů, kraj chce tento podíl výrazně navýšit a koupit další vlaky.

Tentokrát půjde o motoráky a hybridy s bateriovým pohonem. Jednání s výrobci už začala. „Teď u nás probíhaly konzultace se všemi výrobci kolejových vozidel, kteří měli o tuto debatu zájem. Šlo o to, co jsou dnes výrobci schopní Jihomoravskému kraji v další vlně nabídnout,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák.

Kraj chce na akvizici využít budoucí dotace, které Evropská unie vyčlenila na „zelenou“ budoucnost. „Je to velmi zajímavé a pro kraj finančně výhodné. I díky tomu, že nepůjde o jednorázovou výměnu, tak to nebude takový náraz pro krajský rozpočet. Nyní získáme 37 elektrických jednotek, řekněme čtyři či pět let poté bychom převzali další várku vozidel,“ uvedl Hanák. Elektrické jednotky mají být dodány v roce 2022.

Příkladem drah, kde by se dala využít hybridní vozidla, je podle něj Vlárská dráha nebo trať z Brna do Zastávky u Brna. Rozhovor s Hanákem s dalšími podrobnostmi přinese deník Zdopravy.cz v příštích dnech.

Tagy bateriové vlaky elektrické jednotky pro Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj
91 komentářů