Příběh českého hitu: Oceán - Ráchel

Vydáno 24.09.2020 | autor: Alena Kaňová

„Hvězdu na čele máš, barvu žlutou má, kam se podíváš má Ráchel," zpívá se ve známé písni Ráchel. Píseň, která původně neměla ambice stát se hitem, se nakonec stala jednou z nejslavnějších skladeb kapely Oceán. Dodnes jí můžete slyšet napříč tuzemskými rádii. Jak skladba vznikla a kdo je ona Ráchel?

Příběh českého hitu: Oceán - Ráchel Příběh českého hitu: Oceán - Ráchel

Píseň o dívce jménem Ráchel vznikla v roce 1985 pro tradiční soukromý vánoční literární dýchánek v Týně nad Vltavou. Od své první verze prošla mnoha úpravami, až se dočkala své konečné podoby s klenutým refrénem. "Hvězdu na čele máš má Ester, hvězdu na čele máš víš. Hvězdu na čele máš má Ester, kdo se na tě podívá..."

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Muk (178.)

Je známo, že Petr Muk byl velkým obdivovatel judaismu. Není proto divu, že tuto vášeň promítl také do této skladby. Ráchel je inspirována biblickým příběhem židovky Ester, která se stala královnou Perské říše a zachránila svůj lid od pogromu. Zda už tehdy v osmdesátých letech hledali lidé v písni odkazy na židovskou mystiku, je otázkou. Málokdo asi tehdy textu rozuměl.

Skladba s inspirujícím jménem zaujala Vinceho Clarka, známého jako zakladatele kapely Depeche Mode, který muzikanty z jižních Čech pozval na přelomu let 1989 a 1990 jako předskokany svého nového projektu Erasure na turné po Velké Británii a Irsku.

Píseň se dočkala obrovského ohlasu, bohužel také nepochopení ze strany cenzorů. Kritika, že píseň příliš propaguje sionismus, má ještě aspoň trochu pochopitelný základ. Pro tehdejší schvalovatele byla ale skladba příliš „fašistická“. Problém byl také s tehdejší vizáží skupiny Oceán. Pro fanoušky však zaplnila obrovskou díru na trhu a na koncertech formace bylo nabito. Fanoušci také kopírovali styl kapely – dlouhé černé kabáty, židovské hvězdy či šátky.

Zájem se tak zvedl i o samotný sionismus. „Vím o několika lidech, kteří kvůli této písni konvertovali k judaismu, a nejedna naše tehdejší fanynka pojmenovala svou dceru Ráchel nebo Ester,“ řekl  Petr Muk v jednom z rozhovorů. Co je víc? Příběh hitu žije dál!

Text: Alena Kaňová

Témata: Oceán, Petr Muk, Ráchel

zavřít