InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Barevný čtvrtek - Faerské ostrovy - drsný i krásný sever

    Čtvrtek 18.4 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Senior večer - Inych

    Čtvrtek 18.4 17:00 - Kulturní dům, Písek

    Svou premiéru bude mít na seniorském večeru zkušený hudebník Jindřich Ryba alias Inych, který se v posledních letech soustředí na sólová vystoupení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Takto v boji s koronavirem nezvítězíme! Autor doplňuje...

AKTUALIZOVÁNO - 25.9.2020 20:28

O svou zkušenost s fungováním systému při nakažení covidem popsal Daniel Abazid z Tábora. Připojuje se tak k řadě čtenářů, kteří redakci oslovují s podobnými poznatky. Nedávno například na Písecku, kde podobně chaoticky probíhala karanténa čtenářky, která se měla setkat s infikovanými lidmi při návštěvě koncertu Věry Martinové v píseckém divadle.

 

Při sledování televizního zpravodajství mi nemohlo uniknout několikadenní úsilí předsedy vlády přesvědčit společnost, že je vše v pořádku a boj s covidem stát i kraje na všech frontách zvládají. Podobně mluvil i ministr zdravotnictví, paní hejtmanka se na mě zase v blízkosti mého bydliště usmívá z předvolebního plakátu s heslem Víme, jak bezpečně dál. Poslední dny mě ale přesvědčily, že je to trochu jinak.

Během nedělní večeře jsem zjistil, že vůbec nevím, jak chutná. A záhy i to, že nic necítím. Když nepomohly ani kapky do nosu, tak mi bylo jasné, že by to mohl být covid. Poučen radami, jak se chovat, jsem chtěl telefonicky informovat svou praktickou lékařku, dojít se rychle otestovat a v případě pozitivity co nejdříve informovat své blízké. A realita?

Celé pondělní dopoledne jsem se své praktické lékařce nemohl dovolat, telefon střídavě vyzváněl anebo byl obsazený. Zkusil jsem proto i svou závodní lékařku. Té jsem se dovolal bez problémů, mé příznaky vyhodnotila jako indicie vedoucí k testování, sdělila mi ovšem, že ona mi elektronickou žádanku na test vystavit nemůže, že to smí udělat jen můj praktický lékař. Proč to ale není možné? Závodní lékař má člověka přece také v evidenci a telefonicky snad umí situaci vyhodnotit podobně jako praktik, jehož osobně naštěstí navštěvuji zhruba se stejnou frekvencí. Poslal jsem tedy k mé praktické lékařce svého syna. Zjistil, že má dva týdny dovolenou. Jak je možné, že v době, kdy se nemá s řadou příznaků do ordinací chodit osobně, nemusí mít praktický lékař ani záznamník na telefonní lince, kde by se pacient dozvěděl o jeho nepřítomnosti a zastupujícím lékaři? Alespoň že to bylo uvedeno na dveřích! Ano, syn mi měl zavolat a já měl kontaktovat zastupující lékařku opět telefonicky, ale snad mu lze v jeho patnácti letech odpustit, že mi chtěl žádanku na test zajistit a k lékařce s respirátorem došel. Tam mu to bylo hned vyčteno a pak proběhly dva pokusy o zaregistrování elektronické žádanky na testování (nakonec mě tedy objednával lékař, který mě – na rozdíl od mé závodní lékařky – nikdy neviděl), při nichž prý systém spadl, takže si paní doktorka nebyla jistá, zda mě vlastně objednala. Zato mi zvládla vypsat karanténní neschopenku, aniž by věděla, že o ni mám zájem. Vzhledem k mému pracovnímu vytížení a příznakům nemoci, které mě nijak zvlášť neomezovaly, jsem se totiž v zaměstnání domluvil na práci z domova, ostatně hned v pondělí jsem se účastnil dvou on-line porad.

Snaha dovolat se na telefonní linku odběrového místa táborské nemocnice dopadla podobně, neustále byla obsazená. A tak mi nezbylo, než si do nemocnice s respirátorem dojít. Největší šok mě čekal ale až na místě, kde jsem se dozvěděl, že nejbližší volný termín na odběr je přesně za týden! Což znamená, že než by mi vzorek odebrali a vyhodnotili, už by všem, koho jsem mohl nakazit, uběhla doba desetidenní karantény a po celou tuto dobu by mohli dál šířit virus. Pak se opravdu nelze divit denně rapidně narůstajícím počtům nakažených! Nemůže-li táborská nemocnice vyhodnotit více než 80 testů denně, neměli by být prioritně testování pacienti s příznaky, u nichž víc než u bezpříznakových lidí v karanténě hrozí, že někoho dalšího nakazili? Anebo – byl by takový problém všem zaregistrovaným k odběru (případně alespoň těm s příznaky) vzorky odebrat a převézt je na jiné pracoviště holdingu Jihočeské nemocnice, zřizovaného (stejně jako jednotlivé nemocnice) Jihočeským krajem? Zjevně to problém je, takže mají pacienti s covidem raději sami jezdit z okresu do okresu. Dozvěděl jsem se totiž, že mohu zkusit obvolat další krajské nemocnice, že jsou prý někde čekací doby kratší. Na jednu stranu dobrý tip, ale to opravdu nikoho v holdingu od jarní první vlny nenapadlo, že v době, kdy mají už i děti na základní škole elektronické žákovské knížky, by mohl existovat jednotný (a nejlépe pacientům on-line dostupný) objednávkový systém pro celý kraj?!

Doma jsem na webu ministerstva zdravotnictví našel celorepublikový seznam odběrových míst i s kontaktními telefony, škoda jen, že není aktuální, takže se jeho informace o odběrové době v řadě případů liší od reality uvedené na webech jednotlivých nemocnic. Alespoň že jsem se dovolal do nemocnice v Písku a objednal se na pátek. Ani to mě příliš neuspokojilo a zkoušel jsem to dál. Když mi na telefonním čísle uvedeném na zmíněném seznamu pro odběrové místo v českobudějovické nemocnici i v úterý neustálý záznamník oznamoval, že hlasová schránka je plná, zavolal jsem si na obecné nemocniční informace, abych se dozvěděl, že berou pacienty bez objednání a lze přijít kterýkoliv den. Proč však tuto informaci nesdělují žadatelům v menších krajských nemocnicích, které jsou zahlcené a nemají testovací kapacity? Řada lidí by si na test jistě dojela (když to nejde jinak) hned první den, kdy byla zaregistrována. Takto jsem se přes veškerou snahu dostal na test až ve středu, tj. 3. den, pořád ale o 5 dnů dřív, než by mi vzorek odebrali v Táboře. Na odběrovém místě dokonce vůbec žádný pacient nebyl, takže bylo vše hotovo během asi dvou minut. Jako odpovědný občan jsem se samozřejmě odhlásil v Táboře i v Písku, za což mi obě tamní pracovnice poděkovaly (asi to neudělá každý, tím spíš, že jsou telefonní linky přetížené), stejně jako za informaci, že v Českých Budějovicích berou bez objednání. Udělal jsem to rád, mnohým to může pomoci, ale neměly to operátorky odběrových míst vědět od samého začátku přímo od vedení krajského nemocničního holdingu? Existuje vůbec nějaká celokrajská strategie, jak postupovat?

A jak to dopadlo s mou neschopenkou, kterou jsem chtěl zrušit nebo aspoň ukončit? Lékařka, která mi ji vystavila, se odvolávala na nutnou konzultaci se „sociálkou", podle té to však může udělat právě jen lékař. Nakonec jsem se na OSSZ dozvěděl, že je třeba dávat lidem v karanténě neschopenky, aby bylo jasné a státem kontrolovatelné, kdo je v karanténě (a já se tedy ptám: znamená to, že děti a nepracující důchodce v karanténě nikdo neeviduje?), a že když jsem nechtěl neschopenku, tak jsem si měl (i s objektivními příznaky nemoci!) test zaplatit jako samoplátce! Přitom už v březnu vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí tiskovou zprávu, která jasně popisuje pravidla práce z domova při karanténě, tu však nikdo neznal. Stejně jako výzvu pro lidi v karanténě z webu táborské nemocnice: Pokud je to možné, domluvte se se svým zaměstnavatelem na práci z domova.

V pátek ráno jsem se dozvěděl, že jsem pozitivní. Manželka zůstala doma a připojila se k dětem, které už byly doma preventivně celý týden, obvolal jsem své známé, které jsem potenciálně mohl nakazit. Karanténu jim však musí nařídit hygiena, což se dosud nestalo, protože ani mě zatím nikdo z hygienické stanice nekontaktoval. Je úterý a čas běží...

Úmyslně v textu neuvádím žádná jména, nechci si na kohokoli stěžovat, protože mnozí dělají, co je v jejich silách. Mým záměrem je upozornit na to, jak nefungující je dosud systém jako celek. Právě funkční systém je přitom pro zvládnutí boje s epidemií klíčový. Pokud se totiž nic nezmění, v tomto boji nezvítězíme!

Daniel Abazid, Tábor

Doplněno v pátek 25. září:

P. S. 1: V nemocnici v Českých Budějovicích už byl mezitím zaveden objednávkový on-line systém, nelze tedy přijít na test bez objednání.
P. S. 2: Je pátek, tzn. 9. den od provedení mého testu a 12. den od jasných příznaků nemoci, a hygienická stanice mě dosud stále nekontaktovala. Už to ale ani není třeba, rodinné příslušníky na testování registrovali jejich lékaři a trasování ostatních kontaktů již po této době nemá smysl, protože jim uběhla celá doba případné karantény...

Diskuse k článku - 66 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • petr 

    Reagovat

     

    Celý systém je nastaven správně a funguje. Že jsou výjimky, které potvrzují pravidlo, je jasné. Může jít o selhání jednotlivce, nárazové zatížení jednoho odběrného místa, chyba v komunikaci apod. Pokud tedy ty ojedinělé příběhy lidí o problémech jsou pravdivé...

    Vloženo 26.9.2020 14:18:05

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      A vy už jste měl pane možnost vyzkoušet na vlastní kůži?

      Vloženo 26.9.2020 18:18:26

      • petr 

        Reagovat

         

        Ano, a smekám před lidmi v tzv. první linii, kteří dělají maximum pro záchranu zdraví a životů

        Vloženo 26.9.2020 19:24:21

  • Tomek 

    Reagovat

     

    Je to Kocourkov! Je to smutné :-( Znám případ dvou lidí, kteří byli zaregistrováni na testy, ale nebyli trpěliví a po asi hodině a půl čekání to vzdali...asi za dva dny jim oběma přišla SMS, že jsou pozitivní (bez provedeného testu)...

    Vloženo 26.9.2020 09:36:21

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      tak to ti nevěřím ani za milon chvilku

      Vloženo 26.9.2020 11:20:37

      • pavlunna 

        Reagovat

         

        tomu věř, tak to opravdu je.

        Vloženo 26.9.2020 11:50:45

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Je to tak, pokud se nedostavíte, jste brán jako "potenciální nebezpečí" - tudíž se automaticky berete jako byste byl pozitivní...

        Vloženo 26.9.2020 22:16:48

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          A to jste slyšel kde?

          Vloženo 27.9.2020 21:40:17

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů a v českobudějovické Vrbenské ulici v areálu PCO. Laboratoř Nextclinics testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab
    testuje také v Českém Krumlově.

    Nemocnice České Budějovice testuje na dvou místech. Pro pěší je
    určeno odběrové místo před hlavním vstupem do nemocnice a pro automobily v areálu letiště
    v Plané. Na obě místa je nutné se předem objednat, v provozu jsou od pondělí do pátku vždy od 9 do
    14 hodin. Objednávkový systém je dostupný na https://www.nemcb.cz/. Celkem je nyní v regionu 13 odběrných míst.

    https://www.khscb.cz/view.php?nazevclanku=aktualni-situace-k-vyskytu-koronaviru-v-jihoceskem-kraji&cisloclanku=2009040010

    Vloženo 26.9.2020 09:29:04

  • pavlunna 

    Reagovat

     

    ..... jestli je toto pravda, tedy nemyslim, ze pan ma potrebu dle napsaneho textu si vymyslet, tak je mi smutno z toho , ze nas od pul cervna strasi druhou vlnou epidemie a vlastne ti co strasi se na ni vubec, ale vubec nepripravili. Nemyslim lidi co jsou na odberovych, rezervacnich atd mistech, myslim nase ministry, namestky atd. Tak jako nechapu, kdyz jste na test objednani neprijdete (neomluvite se, samozdrejme by se lide meli omlouvat) a prijde automaticky ze jste pozitivni, vola hygiena a narizuje karantenu!!!!!
    Cele je to nejake zvlastni, prosim je to muj nazor, rada si prectu nazor jinych i na me, ale proc se tady urazet a nadavat. Dekuji a nashledanou

    Vloženo 26.9.2020 06:56:08

  • HardBass 

    Reagovat

     

    Kakinky do plenek dětičky

    Vloženo 25.9.2020 22:39:17

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      za miloin chvilku si tam kákneš ty kámo

      Vloženo 26.9.2020 11:22:10

      • HardBass 

        Reagovat

         

        Nevím co to meleš vo nějaký chvilce kámo

        Vloženo 26.9.2020 12:46:19

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          No si chvilkař a placenej provokatér. Není ti něco jasné hňupe?

          Vloženo 26.9.2020 14:21:39

          • Chvilkař 

            Reagovat

             

            Prej chvilkař, tak teď se dělíme na chvilkaře a anoisty. Dřív to bylo na buržousty a komouše. Ale tak ono je pořád stejný. Jenom se změnili názvy.

            Vloženo 26.9.2020 18:21:06

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              je vidět, že jsi na tom milon chvilku přemýšlel a vydumal jsi kámo

              Vloženo 27.9.2020 15:20:57

              • anonymní čtenář 

                Reagovat

                 

                Ježiš Ty seš debil.A proč ses přestal podepisovat Jane?

                Vloženo 27.9.2020 21:41:39

                • Jan 

                  Reagovat

                   

                  Já to nepsal, ale Tvoje jméno nikde nevidím.

                  Vloženo 28.9.2020 22:34:15

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace