Těchto 5 zajímavostí jste o filmu Copak je to za vojáka... (1987) nevěděli

Těchto 5 zajímavostí jste o filmu Copak je to za vojáka... (1987) nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Osudy proutníka Kouby ve vojenském prostředí známe všichni nazpaměť. My jsme si pro vás ale připravili zajímavosti, které jste o kultovním filmu s Jiřím Langmajerem netušili.

Koubovi bylo dvacet

Jiří Langmajer byl v době natáčení skutečný mladík – bylo mu pouhých 20 let. Kromě obří popularity a raketového startu v hereckém prostředí si za svou roli vysloužil i zajímavý honorář – dnes bychom si asi neuměli představit, že by herci za 7 500 korun vůbec přišli do práce. On za tuto částku odehrál celý film.

Čtěte také: Copak je to za vojáka (1987): Co museli jíst vojáci při výcviku? Jaká je použita vojenská technika a kolik dostal Kouba za svou roli?

Na vojnu až po filmu

Langmajer přitom za sebou vojenskou zkušenost zatím neměl. Vojna ho čekala až za dva roky od natáčení. A podle svých slov to pro něj po natočení slavného snímku byla dokonce velká pohoda. Asi si na Koubu nikdo nic nedovoloval. Zda také běhal za slečnami jako Kouba, to se nedozvíme.

Čtěte také: Drahé tety a já: Nataša Gollová a Eva Svobodová spolu celé natáčení nemluvily, důvod vás pobaví

S manželkou pak léta hrál

Kouba si ve filmu nakonec vezme svou lásku, Vlastičku. Tu si zahrála Veronika Gajerová. Oba herci se spolu opět objevili v jednom projektu, a to v Ordinaci v růžové zahradě. Jiří hrál gynekologa Tomáše Hrušku, který se odstěhoval do Německa, a Veronika zase zdravotní sestru Zuzanu Pantoflíčkovou.

Čtěte také: Kulový blesk: Z čeho filmaři vyrobili falešné airbagy a proč Werich odmítl roli

Kouba navždy

I když si Jiří zahrál mnoho divadelních, filmových i hereckých rolí, role Kouby se mu stala osudnou. Dodnes na něj lidé volají na ulici: „Koubo!“ Pod názvem Kouba se žení byl odehrán i loňský koncert J.A.R., na kterém se objevil i čerstvý ženáč Langmajer, který si vzal Adélu Gondíkovou.

Čtěte také: Koho schovávala babička ze "Slunce, seno..." pod peřinou aneb perličky z natáčení oblíbené trilogie Zdeňka Trošky

Skutečný výcvik

Několik skutečných událostí se ve filmu ale přeci jen nachází – například se v něm objevuje skutečná výzbroj a výstroj vojáků, kterou používali při výcviku přežití. Mimochodem – i při něm vojáci skutečně museli ulovit a zkonzumovat ryby, hady, slepice nebo žáby. Kromě toho si vojáci byli schopni obstarat čaj z bylinek nebo dokonce z jehličí.

Film natočil v roce 1987 Petr Tuček.