Hlavní obsah

Zpěvák David Koller: Žádný autor nemá recept na hity

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Koller představí v pátek novou skladbu Planeta bez paměti. Reaguje v ní na současnou koronavirovou krizi doma i ve světě. Po singlu My se vám ozveme, který vyšel v červnu, je to druhá skladba v projektu „QR“, jenž je zároveň vznikajícím online albem. Hudbu k ní složil Karel Štulo, text napsal Jáchym Topol.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

David Koller má připraveé i další sólové písničky.

Článek

V létě jste se představil na několika koncertech a hrál jste i skladbu My se vám ozveme. Objevuje se v ní více elektronických zvuků než ve vašich písničkách, které vznikly předtím. Jak zapadla do vašeho koncertního repertoáru?

Elektronická hudba mě trochu provázela po celou mou kariéru. Například písnička Troubit na trumpety z prvního alba skupiny Lucie je celá programovaná. To, že pak do takto v základu připravených písniček vstoupí se svým nástrojem machističtí kytaristé a snaží se je ovládnout, je přirozené. Kdyby nebyli machističtí, nikdy si jako muzikanti nebudou moci na pódiu stoupnout dopředu.

Výsledný zvuk je zkrátka vždy volbou těch, kteří budou skladbu interpretovat. Elektroniku mám rád a mám pocit, že i písničky, ve kterých je jí více, berou diváci na koncertech jako součást naší tvorby.

David Koller vydává singl a klip My se vám ozveme. Upozorňuje, že dobrý sluha může být zlý pán

Kultura

Byla už v době vydání singlu My se vám ozveme skladba Planeta bez paměti hotová?

Nebyla. S Jáchymem Topolem, který je autorem jejího textu, jsem se potkal až později. Oslovil jsem ho, jestli by mi nenapsal nějaký text, protože se mi líbí veškerá jeho tvorba, od prózy přes básničky až po texty, které psal pro svého bratra Filipa a jeho kapelu Psí vojáci. Je to jeden z nejlepších básníků v téhle zemi.

Po naší první schůzce mi poslal asi pět textů a jeden z nich byl ten k písni Planeta bez paměti. Spojil jsem ho s hudbou Karla Štula, kterou jsem už měl k dispozici. Byla součástí série asi dvaceti písniček či jejích základů, které mám připravené. Hezky s textem funguje.

Vznikla by skladba i v případě, že by tu nebyla koronavirová krize?

Určitě ne, protože je o téhle době. Proto jsem si ale ten text vybral. Přijde mi docela vtipný, trochu sarkastický, a hlavně vystihující současnost. Líbil se mi ještě jeden Jáchymův text, ale Planeta bez paměti se mi dobře spojila s hudbou.

Kdo je Karel Štulo?

Je to mladý hudební skladatel, který mě oslovil společně se svým kolegou, raperem DJ Fumesem. Několikrát jsme se sešli a oni mi pak poslali nějaké své hudební nápady s tím, jestli by se mi nějaký nehodil.

Čím vás zaujali?

Mám touhu mít v repertoáru písničky, které mě budou bavit. Také mám kolem sebe rád šikovné lidi. Sháním je celý život a dělám to dál. Pokud mi někdo přinese písničku, která mi bude vyhovovat, tak se jí rád ujmu. Myslím si, že žádný autor nemá monopol ani univerzální recept na hity. Je to vždycky i trochu dílem štěstí a náhody.

Zpěvák a hudebník David Koller: Technologie používají nás, ne my je

Kultura

Neobáváte se, že se z vašeho repertoáru může kvůli spolupráci s jinými autory začít vytrácet ona kollerovská osobitost, která je nejenom v charakteristickém zpěvu, ale i ve způsobu psaní písniček?

Z toho obavy nemám. Zpívám hodně písniček od jiných tvůrců a nevadí mi to.

Kdy vyjde další písnička ze vznikajícího online QR alba?

To v tuto chvíli nevím, protože jsme se u další zasekli na tom, že hledáme ideální text, přičemž jich máme čtyři nebo pět a všechny v podstatě fungují. V takovém případě je těžké se do skladby úplně zamilovat a udělat ji naplno. Takže s tím trochu zápasíme. Myslím si ale, že se to během čtrnácti dnů vyřeší. Až odezní píseň Planeta bez paměti, půjdeme ven s další.

Natočíte k Planetě bez paměti videoklip?

Natočíme. Máme už scénář, točit budeme s režisérem Vítkem Hradilem, se kterým jsme dělali i klip k písni My se vám ozveme. Do konce měsíce by mělo být hotovo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám