55 let od premiéry! Bílá paní vystoupila z obrazu a musela do trezoru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

55 let od premiéry! Bílá paní vystoupila z obrazu a musela do trezoru

Režisér Zdeněk Podskalský
Režisér Zdeněk Podskalský (Vlaďka Hradská, David Malík, archiv)

»Furt s tou pravdou... Drž hubu a plav!« Jedna z mnoha legendárních hlášek, která poslala komedii Bílá paní do trezoru. A co víc, i po 55 letech od vzniku snímku zůstávají mnohé stále aktuální.

Inu, vládnoucí moc je schopna využít ku svému prospěchu v každé době cokoliv. Komunisté z národního výboru v Bílé paní třeba i zázrak! Snímek diváci poprvé diváci viděli před 55 lety, 24. září 1965. Podle povídky Karla Michala (†51) Jak Pupenec k štěstí přišel jej natočil režisér Zdeněk Podskalský (†70). Satirická komedie o Perchtě z hradu Borštejna, která za využití kouzel pomáhá lidem i v době komunistické nadvlády, ale tehdejším mocipánům nevoněla. V kinech se tak promítala jen vzácně a po třech letech zmizela na dně totalitního trezoru.

Zničili i hvězdu
Šlus s kariérou měla i Irena Kačírková (1925 – 1985), představitelka éterické nadpozemské šlechtičny. V té době již měla několik vroubků, kdy kritizovala režim, a tak přišel trest. Do své předčasné smrti se už do televize a filmu vracela jen v malých záporných rolích, na divadle to neměla snazší. Přestože snímek byl nabitý hvězdami té doby, jakými byli Vlastimil Brodský (†81), Rudolf Hrušínský (†73), Miloš Kopecký (†73), Jiřina Bohdalová (89), Josef Bek (†76), Vlasta Chramostová (†92) či Vladimír Menšík (†58), neměl šanci. Komunisté ho zahlušili!

Čím tak vadil?
Především ukázkou toho, jak jsou politici schopní využít cokoli pro účely propagace své činnosti či strany, třeba i ty zázraky. „Nejde o to, co je a co není. Důležitý přece je to správně vidět, jak to správně zhodnotit a jak na to správně reagovat,“ zní třeba jedna z replik. O to se pokouší i tajemník předsedy obce Komonice, když plánuje, jak bílou paní využít pro splnění plánu staveb ve vsi. Zejména zbudování mostu přes řeku, k čemuž ale nedojde. Strana a vláda i přesto předstírají, že vše je zalité sluncem, most stojí a občané se po něm mohou projít. „Ať žije nový most!“ volají lidé na pokyn mocipánů nadšeně, když vcházejí do řeky. „Vždyť tady žádný není,“ říká kastelán hradu Pupenec, načež jeho žena oponuje: „Furt s tou pravdou... Drž hubu a plav!“

První infarkt Hrušínského
Natáčení filmu muselo být přerušeno, když Rudolf Hrušínský (†73) v roli předsedy místního národního výboru dostal svůj první infarkt z celkem sedmi. Ten poslední v roce 1994 jeho srdce nezvládlo.

Konec životů...
Herečka Vlasta Chramostová vždy připomínala, že: „Ten film byl světlá chvíle našich životů. Pak jsme se potopili. A byl nadlouho konec.“

Nejoblíbenější hlášky
Pupenec: „Neboj se, zlí lidi se musej bát.“ Pupencová: „Jo, a ty hodný se zase musej bát těch zlejch!“

Pupenec: „Jan Hus se nechal pro pravdu upálit.“ Pupencová: „Jo. Jenže Jan Hus neměl rodinu!“

Předseda MNV: „Já to nezakazuju... Ale na druhou stranu to nemůžu ani povolit.“

Pupencová: „Na světě jsou pravdy na dvacet let kriminálu!“

Drůbežářka: „Se strašidlem je holt lepší řeč než s některejma lidma.“

Tajemník: „Mít něco je vždycky podezřelý.“ Kontrolor: „Ať žije bílá paní komonická, záruka spolupráce mezi národy!“

Blažková: „Vodpusť mi to, bílá paní, já v slabý chvilce uvěřila na národní vejbor...“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.