Jeho nejmladší dceři bude pět let. " Je to zřejmě poslední dítě, které jsem zplodil. Takže když mám volno, snažím se být spíše doma a užívat si toho prcka, protože ono to pak strašně rychle uteče. Na letišti to totiž není o tom, že přijedete a strávíte tam hodinku. Tam je to na celý den," svěřil se oblíbený moderátor, který sice nelétá už tak často, ale pilotování kluzáku ovládá stále bravurně. A kdo ví, možná se dočká i výletu na oběžnou dráhu, kterému by se zjevně vůbec nebránil.

Kdy se projevila vaše láska k létání?

Jako kluk jsem rád trávil čas s naším sousedem, který za války sloužil u letectva. Vyprávěl mi o létání a lepil se mnou papírové modely letadýlek a tanků. Poté jsem přešel k plastovým letadlům a jako starší jsem stavěl rádiem řízená letadla.

A pak už to byl k opravdovému letadlu krůček?

Můj kamarád je profesionální pilot vrtulníku a jednou jsme spolu seděli u kávy. Říkal jsem mu, že bych chtěl začít s létáním. On nelenil, a jak jsme tam seděli, tak mě vyhecoval, že pokud chci začít, tak musím okamžitě. Zaplatili jsme kávu, on mě odvezl do Roudnice nad Labem a já začal létat.

Stále platí, že pilotujete pouze větroně?

Licenci mám na plachťáky, což je nejpohodovější létání, a už dlouho se snažím dodělat si licenci na ultralighty, ale vždycky mi do toho něco skočí. Motorové letadlo zatím sám řídit nesmím.

Provětráte občas i manželku?

Ne. Nechceme létat dohromady. Říkám si, že je lepší rozložit rizika... Kdyby náhodou.

Podědily děti lásku k adrenalinu?

Létají s vámi? Dcery se mnou letěly i motorovým letadlem. Tenkrát pilotoval kamarád. Ale ony to neberou tak, že by to bylo něco mimořádného. Je to pro ně asi stejný zážitek jako rychlejší jízda autem.

Výstava Cosmos Discovery je pro vás coby milovníka letectví určitě velký zážitek.

Jsem tu už podruhé. S kolegyní Lucií Borhyovou jsme to tu zahajovali a dnes jsem zprostředkoval návštěvu obecně prospěšné společnosti Právě teď, již jsem patronem. Výstavu si s chutí procházím znovu spolu s našimi aktivními seniory a chystám se sem ještě s drerami.

Co se vám tu líbí nejvíc?

Zajímavá je stanice Sojuz, kde pomocí různých triků simulují efekt beztížného stavu. Já jsem to v letadle už zažil, ale jen na pár sekund. Tady je to delší a pozor – ne všichni to snesou. Takže je zajímavé vyzkoušet, co váš organismus vydrží. Já jsem tam vydržel asi pět minut.

Lákají vás toulky vesmírem?

Let s přistáním na některé z jiných planet mě ani neláká. V hlavě mi ale uvázla slova amerického astronauta, na jehož jméno si zrovna nevzpomenu, který po jednom z prvních průzkumných letů k Měsíci řekl, že pohled na něj je nezajímavý. Jsou vidět jen kameny, prach a písek. Ovšem když se po průzkumu odvrácené strany s vesmírnou lodí vynořil zpoza horizontu a viděl v dálce zeměkouli, tak pronesl: „Letěli jsme objevovat tajemství Měsíce a objevili jsme nádheru Země.“ Tak přesně to by mě lákalo. Myslím si, že pohled na tu modrou kuličku musí být fascinující.