Ústav varuje před virem maloplodosti třešní a višní

Sdílejte článek
Ústav varuje před virem maloplodosti třešní a višní

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zjistil výskyt virové choroby maloplodosti třešní a višní v Královéhradeckém kraji. Dříve se objevovala sporadicky, letos je poprvé výskyt mnohem významnější, sdělila dnes ČTK mluvčí ÚKZÚZ Iva Kršková. Příznaky byly pozorované u stromů odrůdy Regina. Plody dozrávají pomaleji, můžou být malé nebo zploštělé a bez chuti.


"Oproti minulým letům byl letos zaznamenán vysoký počet stromů třešní s příznaky maloplodosti. Napadené stromy jsou v 15letých sadech a rouby z nich pochází z České republiky, Německa a Nizozemska," uvedla mluvčí. Příznaky byly v sadech více pěstitelů, až 80 procent stromů odrůdy Regina vykazovalo příznaky napadení. Tato odrůda je druhou nejčastější třešní v ČR.

Virus se pravděpodobně dostal do stromů roubováním nebo podnožemi ze zahraničí. Ale s určitostí nelze vyloučit ani možnost, že pronikl do sadů ze starých výsadeb v okolí. ÚKZÚZ proto prozkoumá výskyt choroby ve školkách se zaměřením na výpěstky z materiálu zahraničního původu, dodala.

Ústav chce jednat s experty a zástupci Ovocnářské unie, aby získal více informací pro omezení zavlékání a šíření choroby.

Maloplodost třešní stála podle údajů ministerstva zemědělství za devastací pěstování třešní v kanadské provinci Britská Kolumbie. V 90. letech pak působily viry škody v severním Německu. Okrasné druhy třešní a višní jsou podle úřadu většinou bezpříznakové, takže mohou být zdrojem infekce.

Zdroj: ČTK


Přečteno: 347x